Головна підземна таємниця Дніпра: як досліджували лабіринти під Палацом студентів (фото)

Палац студентів – будівля стара і загадкова. Говорять, ніби під нею є мережа тунелів. Навіщо Потьомкіну, який побудував палац, потрібні були підземні ходи й чи збереглося щось від них дотепер.Такими питаннями  вже багато років займаються історики та краєзнавці міста, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на матеріали кандидата історичних наук Максима Кавуна.

Палац

Палац князя  Потьомкіна - це перша кам'яна споруда Катеринослава, збудована у 1787-1789 роках. Справді, на території Потьомкінського саду (парк імені Шевченка) у XIX – на початку XX століть зафіксовано існування підземних споруд.

Легенда про підземний хід уперше в літературі зустрічається у «Спогадах» Олександри Микитішни Молчанова – дружини регента місцевого архієрейського хору, яка жила в Катеринославі з 1820-х років. 

У перші роки мого життя в Катеринославі, мені не раз доводилося чути, що з палацу Потьомкіна є до Дніпра підземний хід, що в кінці цього ходу під скелями колись стояв прикутий човен і що, ніби-то, князю Потьомкіну одного разу довелося скористатися цим шляхом, щоб урятуватися від якогось нападу. Цим оповіданням я не вірила, тому що покійний чоловік мій називав їх пустою вигадкою, - писала Олександра Молчанова.

провання

Між тим збереглися свідоцтва випадку, коли хід розкрився.

Але на початку шістдесятих років, коли нові обвали провалля підійшли близько до південно-східного крила палацу, що тоді ще стояв у напівзруйнованому вигляді, відкрився отвір підземного ходу, викладеного з цегли у вигляді арки; багато хто намагався входити в нього, але далі десяти сажнів не могли, бо свічки та ліхтарі гасли і дихати було дуже важко,- згадувала Молчанова

цегляний звід

Згідно з дослідженнями, підземний хід з палацу йшов у напрямку сучасного готелю «Світанок». І сьогодні лінію цього ходу вже перерізано тим самим «проваллем», внизу якого знаходиться стадіон. Це перспектива для археологічних досліджень, вважають сучасні історики.

У 1914 році, вже на початку XX століття, підземний хід із палацу Потьомкіна знову нагадав про себе. Дмитро Іванович Яворницький у своїй «Історії міста Катеринослава» (1937 р.) наводив ці дані.

1914 рік палац

У 1914 році, під час прокладання каналізаційних труб у місті Катеринославі, біля палацу Потьомкіна було відкрито на глибині сажні підземний хід, в якому можна вільно рухатися людині на весь зріст. Звід складний із цегли типу XVIII століття. Під ходом відкрита була ніша, складена вже з дикого каменю, в якій можна тільки сидіти або стояти не на весь зріст, а на колінах. Провал у підземний хід було виявлено якраз проти парадних дверей палацу. Він йде на захід, паралельно до саду, і на схід, де губиться в глибокому яру, - писав Яворницький.

вхід у тунель

Незважаючи на те, що зайнявся ходом такий іменитий учений, як Дмитро Яворницький, загадка його не була розкрита. А план підземного ходу, про який згадує академік, сьогодні у фондах музею не значиться, що саме собою теж є загадкою.

пам'ятник

Існує припущення , що підземний хід починається саме під пам'ятником Жінці, яка скорбить.

Другий легендарний напрямок підземних ходів з палацу Потьомкіна – до Дніпра та Монастирського острова. У деяких публікаціях можна прочитати, що на острів вів спеціальний тунель, і навіть нібито він доходив до лівого берега Дніпра.

листівка пролив

Звичайно, з історичної точки зору це легенди та перебільшення. Що реально ми знаємо про цей хід чи ходи?

Краєзнавець Костянтин Корольков у 1887 році  записав свої спостереження.

Такий хід справді існує і виходи з нього було відкрито до останнього часу. Ці виходи, тепер зверху засипані землею, помітні в деяких місцях Потьомкінського саду – там, де знаходиться спуск до Дніпра. Я особисто оглядав їх: вони цегляні і їх не важко було б розкопати, якби того зажадав історичний інтерес,- писав Корольков.

Сучасні дослідники - дігери намагалися пройти  загадковими тунелями. Але це їм вдалося  приблизно на 300 метрів, далі пройти не змогли. І відчайдухам не радять туди спускатися – у тунелях відсутня вентиляція, тому без спеціального обладнання там дихати неможливо.

колектор

Тобто історичний інтерес існує вже півтора століття, але час розкрити таємницю підземних ходів ще не настав.

Раніше ми писали про: Примара річкового порту у Дніпрі. Як 40 років тому створювалася унікальна будівля на великій річці (фото)