Готуємось до можливих блекаутів у Дніпрі: досвід користування газовим балоном та плиткою

Сергій живе у приватному будинку в Дніпрі, в якому пічне опалення. Торік запасся дровами, тому взимку проблема лише одна – аби вони були нарубані. А от влітку він користується плиткою та газовим балоном.  Масштабні відключення світла та газу йому не страшні ні вони, ні взимку, коли у Дніпрі можливий блекаут, повідомляє Дніпровська панорама.

Плитка, як бачите, не нова, та й балон так само, тому не згадаю, скільки за них було заплачено, а от у скільки обходиться ними користуватися, розповім, - каже Сергій.

газ плита

У балон 20 літрів зазвичай заправляють 23 літри газу, це коштує приблизно 460 гривень. Родина у Сергія не велика, він проживає зі старенькою мамою та братом, влітку приїжджає ще сестра та племінники. На газовій плиті готують їжу, гріють воду, консервують заготовки на зиму. Одного балона вистачає приблизно на місяць-півтора.

газ балон

Був випадок, що доводилося заправляти через кожні два тижні. Я тоді, за порадою, і конденсат, що може накопичуватись внизу балона, вилив, і попросив своїх усіх домашніх більш економніше витрачати газ, а причина  виявилася у герметичності самого балона. На жаль, через те, що мій балон вже був старий, старого випуску, їх газова служба не береться обслуговувати. Тобто це все на свій страх і ризик і власну відповідальність. Тому я балон замінив, але купив не в магазині, а в сусіда за 100 гривень. І помістив тепер його у сіннику на вулиці. Так безпечніше і є впевненість, що якщо  балон буде підтравлювати, то ніхто не отруїться газом, - пояснює Сергій.

Зрозуміло, що при користуванні такими ненадійними газовими приладами, слід дбати про правила безпеки.

Насамперед, це відчинена завжди кватирка для провітрювання. Влітку це не складно. Ну й перш ніж запалити сірник, я завжди принюхуюсь, чи немає запаху газу. Обов’язково між балоном і газовою плиткою ще має стояти редуктор. Це пристрій для зниження тиску газу або газової суміші на виході з балону. Газ на повну краще не відкривати, бо тоді він весь не згорає, - ділиться досвідом користування чоловік.

Так як прилади старі, ні гарантій, ні техобслуговування на них він не має. Якщо щось ламається, наприклад, редуктор, просто купує новий.

газ балон

Показав господар і балончик з гуманітарної допомоги від Туреччини, розрахований на 5 літрів газу. Такий у мережі магазинів коштує від 600 до 1200 гривень.

Коли був молодшим, за такий подарунок був би дуже радий, бо його можна брати хоч на рибалку, хоч у гори. Туристи за такими ганялися, а вільно купити не могли. Зараз все є. Але в побуті я його поки не використовую, хоч на зиму все ж таки заправлю на всяк випадок. Великої погоди він не зробить, але мінімум на 1-2 дні гарячою їжею забезпечить, - зізнався Сергій.

Нагадаємо, раніше ми писали: Готуємось до можливих блекаутів у Дніпрі: досвід користування портативною газовою плиткою (Фото)