Химерна споруда водонапірної вежі у Дніпрі: чому її звели 100 років тому (фото)

Ця загадкова вежа, вірніше те, що від неї залишилося, знаходиться у дворі колишнього ДІІТу (зараз це Український державний університет науки і технологій). До башти звикли, як до старовинної прикраси цієї місцевості. Увагу краєзнавців вежа привертає завдяки незвичайній конструкції та історії. Зараз зацікавленість знов зросла. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інформацію сторінки "Історія у фотографіях. Катеринослав - Дніпропетровськ"

У дніпровського історика Максима Кавуна існує дослідження виникнення цієї вежі.

Вежа ця була споруджена серед колишнього району Міських Дач - величезної території, де майже століття проводили свій відпочинок жителі Катеринослава.
У 1930-ті роки тут почалося грандіозне будівництво - з'явилося навчальне містечко та навчальний комплекс ДІІТу.
Поряд з університетом збудували водонапірну вежу, яка мала постачати водою нагірну частину міста, університет та прилеглі до нього гуртожитки, - йдеться у дослідженні.

водонапорная башня 1937

Нещодавно роздивилася загадкову споруду й Олена Присягина, засновниця спільноти "Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ".

Давно хотіла поблизу розглянути цю водонапірну вежу та екскурсія алеєю сакури прискорила процес, - написала Олена.

водонапорная башня 4

Як завжди, свою подорож Олена описала на сторінці. Спираючись на дослідження Максима Кавуна, додала ще інформації про вежу.

Башта була шестигранною п'ятиярусною спорудою, з гвинтовими сходами всередині.
До речі, до будівництва першого корпусу ДНУ та будівлі «Київстар», водноапорна вежа ДІІТу була найвищою спорудою на проспекті Гагаріна, - написала Олена Присягіна.

Майже відразу на пост у Facebook  відгукнулися читачі сторінки й доповнили розповідь рідкісними свілинами.

водонапорная башня ракурс

водонап башня чб

Необхідність у водонапірній вежі відпала, як тільки було зроблено нові водопостачальні мережі. Тепер вона стоїть закритою і потихеньку руйнується.

Вхід до башти наглухо заварений, тому всередину потрапити не можна. У вікнах – розбите скло через яке можна помітити залишки гвинтових сходів та гори сміття, - розповіла Олена Присягіна

 Стиль будівлі архітектори позначили як неороманський. Галерея  на самому верху вежі дуже незвичайна. Її можна побачити теж завдяки світлинам колекціонерів.  галерея

вид

Свого часу вежею цікавилися й любителі містики. Навіть розповідають легенду. Нібито у 50-х роках до башти  приходила одна дивна жінка. Вона носила якесь незрозуміле вбрання на зразок чорного плаща з капюшоном, який закривав її обличчя. Жінка годинами стояла біля водяної вежі, щось пришептуючи. Звичайно, серед студентів одразу пішли чутки, що це відьма. 

вежа містична

Є й інша версія, що ця чаклунка була звичайною старенькою, у якої тут до будівництва ДІІТу був будиночок. Сини у бабусі загинули у другу світову війну, а це місце нагадувало їй про щасливі дні, коли вони були живі. Як би там ни було, але мисливці за паранормальними явищами справді зафіксували якісь енергетичні потоки біля вежі. А за студентськими повір'ями, тут можна загадати бажання, яке, швидше за все, здійсниться.

водонапорная башня

Звичайно, дуже добре, що вхід до башти наглухо закритий зараз, але як же хотілося потрапити всередину. А взагалі, уявіть, якби цю вежу упорядкували і цілком її можна було використати, як оглядовий майданчик, як для жителів міста, так і для його гостей. І хай був би платний вхід для підтримки її в належному стані. Але шкода... - пише Олена Присягіна

водонап башня 2015

Раніше ми писали про: Нарешті у Дніпрі буде тепло. Коли очікувати повернення дощів (Карта)