Хто на пенсію буде виходити пізніше. Де у Дніпрі отримати інформацію

Стало відомо, що вже у 2024 році стаж для виходу на пенсію складе 31 рік. Зараз - це 30 років. Щоб дізнатися, який стаж буде встановлений для виходу на пенсію в тому чи в іншому році, варто уважно його перевірити. Повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інтернет-портал Today.ua 

Українці можуть вийти на пенсію за віком. Це найпопулярніший вид пенсії, але для того, щоб почати отримувати виплати, громадяни України повинні мати достатню кількість стажу та відповідний вік. На сьогоднішній день є три варіанти виходу на пенсію: у 60, 63 та 65 років.

пенсионер

У Пенсійному фонді України розповіли, як на Пенсійному порталі перевірити свій страховий стаж. Також за допомогою калькулятора можна розрахувати, скільки ще стажу можна встигнути заробити до виходу на пенсію.

Як перевірити свій пенсійний стаж онлайн

В особистому кабінеті на сайті ПФУ зліва виберіть розділ "Мій страховий стаж". Там можна переглянути інформацію про свій страховий стаж та сплачені внески.

Щоб у 2023 році вийти на пенсію у 60 років, стаж має становити від 30 років; у 2024 році він збільшиться до 31 року, і так з кожним роком +1 рік, поки у 2028 році мінімальний стаж для виходу на пенсію не складе 35 років.

Якщо у вас не вистачає необхідного стажу, то вийти на пенсію можна у 63 роки. Для цього потрібно до свого 63-річчя заробити від 20 до 30 років стажу. У 2024 році потрібно буде мати вже від 21 до 31 року стажу, а у 2027 році – від 24 до 34 років.

У 65 років  на пенсію можуть вийти українці, які мають від 15 до 23 років стажу.

Багатьох українців цікавить питання, чи враховується до стажу період догляду за пенсіонером, який не може подбати про себе самостійно, чи за особами з інвалідністю.

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю І групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за висновком медустанови потребує постійного стороннього догляду, а також зараховуються періоди догляду за дитиною з інвалідністю хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність.

Раніше ми повідомляли про: Як правильно святкувати Великдень в Україні: традиції та звичаї.