Хурма - буквально "божественна груша". Кому життєво необхідно їсти хурму, а кому категорично не можна

Чи правда, що хурма це просто смачно і нічого більше? Лікарі не згодні з тим, що цей плід — не більш ніж насолода для любителів екзотичних фруктів. Це ліки та омолоджуюча косметика. Хурма - ягода, а назва її перекладається з грецької (dios) як "божественна". У Греції вам запропонують її у численних десертах як «божественну грушу», але все ж таки це не плід, а ягода з м'ясистою м'якоттю. Інакше висловлюючись, всі ознаки відносять хурму до сімейства ягідних, повідмляє Дніпровська панорама.

Плоди хурми ростуть на деревах заввишки до 18 м, дозрівають до осені. Ареал збирання врожаю — Китай, Філіппіни, Мексика, Ізраїль, Італія, Туреччина, причому сорти у цих куточках землі вирощують різні. У хурмі, зібраній у цих екзотичних для нас країнах, поживних речовин у рази більше, ніж у плодах, знятих в Осетії, Дагестані, Криму. Про це теж варто пам'ятати, звертаючи на ринку увагу на країну імпорту хурми.

Найпопулярніші у вітчизняного споживача — сорти «Королек» (круглі ягоди, всередині соковита «шоколадна» м'якоть), мандарина хурма (без кісточок, надмірно солодка до нудотності, «Шарон» (тверда, це гібрид яблука та хурми), «Бичаче серце» (Велика як помідор з аналогічною назвою, найбільш м'яка і підходяща для святкового сервірування).

Всього відомо більше 300 сортів хурми, але загальний поживний склад такий: вітаміни В1, В2, В3, В6, А, С, Е, фолієва кислота, калій, кальцій, залізо, фосфор, мідь, марганець, магній, цинк, селен.

У середній за обсягом ягоди хурми 70 ккал. На 85% вона складається із води, у ній 7,3 г вуглеводів, 0,1 г жирів, 0,7 г білків. Інакше кажучи, хурму можна сміливо їсти тим, хто орієнтується на концепцію «наповнити шлунок, не товстіший».

Кому і навіщо лікарі радять їсти побільше хурми

Корисна хурма людям, які страждають на нестабільність тиску, нападами геморою, алергією, панкреатитом (тут є нюанси, про них ми скажемо нижче).

Ще чотири «групи ризику», яким потрібна хурма:

Люди зі схильністю, онкологічною спадковістю;
Ті, що живуть у стані хронічної втоми (багато працюють);
Люди з проблемою акне та поганої шкіри.
Хурма багата моносахаридами (необхідні серцю при гіпертонії та анемії), фруктозою та глюкозою (антидепресанти, що нормалізують стан людей пригнічених та схильних до депресії), бета-каротином (ця речовина уповільнює старіння шкіри та вікове виснаження очних м'язів).

Крім того, включити хурму до раціону слід людям з проблемами щитовидної залози, які потребують підвищення рівня гемоглобіну, з частими розладами травлення.

Жінкам слід їсти якнайбільше хурми в дні менструацій, а також при схильності до ранкових набряків обличчя. Чоловікам при досягненні віку, в якому слід задуматися про ризики простатиту.
Потрібна хурма та вагітним – для зняття набряклості.

А ось мамам, які годують грудьми, від хурми доведеться відмовитися в перші три місяці, щоб не провокувати запори та здуття у малюка.
А ось на четвертому місяці, продовжуючи годувати, можна починати потроху «пробувати» хурму, стежачи за реакцією дитини на молоко.

У раціоні дитини хурма може з'явитися з 3 років, коли система ШКТ до певної міри вже сформована. Для початку потрібно давати малюкові по 1-2 шматочки, очистивши від шкірки.

За допомогою хурми можна худнути, причому по-різному. Можна використовувати її як перекус у «голодний» для вас годинник, коли ви готові з'їсти хоча б що-небудь, а можна раз на тиждень або кілька разів на місяць практикувати розвантажувальний день на хурмі, з'їдаючи на добу 5-6 ягід.

Хурма для хворих на діабет та панкреатит

Залежно від типу цукрового діабету важливо дотримуватись правил вживання хурми.

При першому типі діабету свіжі ягоди їсти не можна, тільки у вигляді компотів та фруктових салатів, у приготуванні яких використано не більше 50 г хурми, а також обов'язково включені яблука та горіхи.

При другому типі діабету – не більше 100 г плода на день, але розділивши на 4-5 прийомів. І — лише у запеченому вигляді.

Пам'ятайте, що глікемічний індекс хурми – 50 одиниць.

хурма2

При панкреатиті

При запаленні підшлункової залози з гострими болями потрібно відмовитися від хурми зовсім, тому що в цей період пацієнт повинен дотримуватися голодної дієти.

Коли гостра стадія пройшла, присутність солодкої хурми в раціоні навпаки підтримає підшлункову залозу. Першого дня, коли полегшало, потрібно з'їсти одну чайну ложку м'якоті запеченої хурми.

Коли біль зник зовсім, можна і потрібно з'їдати один невеликий свіжий плід на день. Але без шкірки, тому вона дратує ослаблений панкреатитом кишечник.

Хурма у домашній косметології
Якщо ваша проблема - обвисання щік, втрата контуру вилиць і овалу обличчя, "розмите" підборіддя, - включіть хурму в засоби для домашнього догляду за шкірою. Якщо використовувати м'якоть хурми регулярно, її органічні кислоти «підтягнуть» обличчя і повернуть пружність шкірі.

Ось кілька варіантів масок для обличчя

хурма4

Омолоджуюча

Змішуємо столову ложку м'якоті хурми, один яєчний жовток та столову ложку жирних вершків. Наносимо свіжу маску на 20 хвилин.

Очищаюча

Перемішуємо 3 столові ложки м'якоті хурми та столову ложку крохмалю. Наносимо на обличчя 15 хвилин, потім змиваємо теплою водою.

Поживна

Показано при сухості шкіри. Змішуємо 3 столові ложки м'якоті хурми, один яєчний жовток, 1 чайну ложку оливкової олії. Наносимо суміш на 20 хвилин, потім змиваємо.

Коли не можна їсти хурму

У жодному разі не несіть до лікарні хурму людині, яка відновлюється після операції. Складнощі перетравлення затягнуть одужання та створять непотрібні навантаження на організм.

Є хурму, як і всі «не тутешні» продукти, найкраще в першій половині дня. З'їдена перед сном хурма викличе нічні коліки.
У жодному разі не можна поєднувати хурму з молоком та молочними продуктами.
А що робити, щоб хурма не в'язала рота? Купувати лише стиглі ягоди. Тим більше, що у недозрілій хурмі дуже багато таніну, і це небажано для травлення.

хурма3

Нагадаємо, раніше ми писали

Актуальна порада: Один простий спосіб позбутися конденсату на вікнах