Історія Дніпра: Годинник на будівлі колишньої міської Думи

Йдеться про годинник на будівлі, що розташована на розі проспекту Яворницького та Катеринославського бульвару у Дніпрі. Архітектор Дмитро Скоробогатов спроектував будівлю для міської влади Єкатеринослава на прикладі європейських ратуш, пише Дніпровська панорама, посилаючись на допис Олени Присягіної.

годинник на вежі

Міські годинники зазвичай мали на вершині ратуші Європи.

На центральній вежі колишньої будівлі міської Думи тепер можна побачити великий циферблат. Він одразу привертає увагу до себе, хоча трохи заховався за деревами.
1912 року в отворі цієї вежі встановили електричний годинник з циферблатом, який світився вночі. Це викликало захоплення містян.
Тепер на будівлі колишньої міської Думи годинник не дореволюційний, а радянський. Вже після війни, у 1960-х роках, вони з'явилися на фасаді і називалися "Годинами миру". Показували час у понад 30 містах Радянського Союзу.

Під кожним номером на циферблаті назви міст різних часових поясів: Київ, Кишинев, Ленінград, Дніпропетровськ. Є Берлін, Делі, Мадрид, Рейк'явік, Тегеран, Ла-Пас та багато інших міст, - пояснила Присягіна.

годинник на вежі

Адреса будівлі з годинником: проспект Яворницького 47 Раніше на К Авеню. Маркса, Катерининський проспект.

Зараз у будівлі знаходиться Коледж культури і мистецтв.

До війни, у липні 2021 року, на сесії міської ради депутати затвердили "Програму відновлення годинника у місті Дніпро на 2021 рік". У рамках програми планується відновлення трьох годинників на фасадах історичних будівель міста, а також одного годинника, який був встановлений за радянських часів на перетині проспекту Яворницького та вул. Січових стрільців (тоді – проспекту Карла Маркса та вул. Артема).

Відновлення годинників коштуватиме міському бюджету 2,5 млн грн. Результатом мало б стати покращення естетичного вигляду будівель міста та відновлення їхньої автентичності. Але всі плани перекроїла війна. Сподіваємося, що до цієї теми повернемося після нашої перемоги.

Нагадаємо, раніше ми писали: Експонати з передової та оживший Поль: чим дивують музеї Дніпра