Як організувати роботу на карантині: інспекція з питань праці та зайнятості населення консультує дніпрян

У Дніпрі власники малого та середнього бізнесу на період карантину впроваджують нові сервіси.

Роблять це і аби містяни могли користуватися послугами не виходячи з дому, і щоб працівники, які не можуть виконувати роботу дистанційно, могли отримувати зарплатню.

Так, наприклад, в одному із сімейних ресторанів міста вперше за п’ять років існування ввели можливість доставки їжі додому.

kuh1

«Здоров’я людей для нас на першому місці. Для зручності містян ми організували адресну доставку їжі, а також, за бажанням, клієнти можуть замовити щось із собою. Для безпеки наших працівників ми закупили маски.

Дезінфектори та рукавички і так є у нашому закладі зазвичай. На кухні працює один кухар, вночі виходить на роботу прибиральниця, яка все дезінфікує, таким чином вони ніяк не контактують», – розповідає співзасновниця кафе «Pa-si-ju» Наталя Лисенко.

А в мережі хімчисток у Дніпрі ввели послугу – привести свої речі до ладу не виходячи з дому. «Хімчистка речей – це ще й дезінфекція. Тому ми продовжуємо працювати, але у закритому режимі. Ми організували домашній сервіс: ми забираємо у клієнтів вироби вдома, чистимо їх та повертаємо», – каже власник мережі «Італійська хімчистка» Дмитро Дубницький.

Проте є й ті роботодавці, у яких є питання щодо організації роботи під час карантину. Інспекція з питань праці та зайнятості населення надає їм консультації, а також відповідає на усі запитання працівників, аби їхні права не порушувались.

kuh2

«Ми готові надавати консультації щодо того, як організувати роботу в умовах карантину. Бо є ті роботодавці, які можуть організувати дистанційну роботу, є ті, де працівники можуть піти в оплачувану або неоплачувану відпуску (за згодою працівника). А є підприємства, які не можуть виконувати роботу в умовах карантину.

Для підприємств на час карантину призупинені перевірки, але це не привід порушувати закон, бо якщо будуть порушені права працівників, ми будемо вимушені у майбутньому вжити відповідних заходів», – зазначила начальниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради Тетяна Янушкевич.

Звернутися до інспекції можна, написавши на електронну пошту [email protected] або на офіційну сторінку у Facebook.