Його плутають з горобцем. Під Дніпром помітили співочого птаха, популяція якого скорочується (фото)

Мешканка Дніпропетровської області побачила у сільській місцевості та сфотографувала перелітну співочу пташку, популяція якої зменшується в Україні. До фотооб'єктиву потрапив щеврик лісовий, якого часто плутають з горобцем. Проте він - більш рідкісний птах. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

щеврик лісовий2щеврик лісовий4

Анна Охременко опублікувала у соцмережі фото, які можна назвати унікальними. Відомо що щеврик лісовий - один з самих обережних птахів й дивно, що від дозволив провести з ним цілу фотосессію.

Це щеврик лісовий. Якимось дивом побачила його боковим зором на гілці. Дозволив підійти до себе близенько зробити фотосесію.
Околиці села Куліші, Дніпропетровська область, 17.04, 2023, - написала у соцмережі авторка фото.

Невеличкий комахоїдний птах відноситься до сімейства трясогузкових. Співочу лісову пташку дуже часто плутають з горобцями, але щеврик має менші розміри, ніж міський горобець, а також відрізняється своєрідною стрункістю тіла.


На гніздування щеврик лісовий прилітає у квітні або першій декаді травня. Саме в цей період на узліссях і в полях чутні характерні пісні цієї пташки. У такий спосіб самці сповіщають своїх родичів про те, що гніздова територія вже зайнята.

Щеврик надто обережний птах. Свої гнізда він в'є на землі. Якщо він помітить, що хтось був біля гнізда, то зовсім залишить його. Захисне забарвлення оперення птаха робить його майже непомітним на землі. Цікаво, що він ніколи не злітає просто з гнізда, а заздалегідь відходить від нього метрів на десять. Повертаючись назад, сідає на такій же відстані і підходить до гнізда.

щеврик лісовий1

Нагадаємо, раніше ми писали, що у парку в Дніпрі зустріли рідкісного зелено-оливкового птаха.