Климентов день: що потрібно зробити, щоб захиститися від бід і негараздів

У суботу, 25 листопада, в Україні відзначають день пам'яті святого Климента, одного з перших пап Римських, та священномученика Петра, єпископа Александрійського. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Православне свято

Святий Климент народився в Римі в родині високопоставлених і заможних батьків. Він був освіченим і ерудованим чоловіком, який вивчав грецьку філософію та медицину. Після смерті свого батька Климент став папою Римським і керував Церквою впродовж 9 років.

Священномученик Петро народився в Александрії в християнській родині. Він був освіченим і ерудованим чоловіком, який вивчав грецьку філософію та теологію. Під час гоніння на християн імператором Діоклетіаном Петро був заарештований і замучений.

Народне свято

У народному календарі 25 листопада називають Климентовим днем. Сьогодні варто відвідати церкву, помолитися святому Клименту та Петру, а також просити їх про захист від бід і негараздів.

Також у цей день прийнято відвідувати могили родичів і друзів, які померли. 

Згідно з народними прикметами, якщо на Климентів день погода буде ясною і сонячною, то зима буде теплою. Якщо ж погода буде похмурою і дощовою, то зима буде холодною і сніговою.

Що не можна робити 25 листопада

  • Не можна працювати фізично. Вважається, що якщо працювати в цей день, то можна накликати на себе біду.
  • Не можна сваритися і лаятися. Вважається, що сварки і лайка в цей день можуть призвести до сварок і лайки протягом усього року.
  • Не можна відвідувати баню або сауну. Вважається, що відвідування бані або сауни в цей день може призвести до хвороби.
  • Не можна стригти волосся і нігті. Вважається, що стрижка волосся і нігтів в цей день може призвести до занепаду сил і хвороби.
  • Не можна давати в борг. Вважається, що якщо дати в борг в цей день, то можна накликати на себе бідність.
  • Не можна займатися ворожінням. Вважається, що ворожіння в цей день може призвести до біди.
  • Не можна їсти м'ясо. В цей день триває Різдвяний піст, тому заборонено їсти м'ясо, молочні продукти та яйця.

Заборони, які існують у день Климента та Петра, мають давні традиції. Вони пов'язані з віруваннями наших предків, які вважали, що в цей день святі Климент та Петро допомагають людям, які дотримуються цих заборон.

Звичайно, дотримуватися всіх цих заборон не обов'язково. Однак, якщо ви хочете, щоб цей день пройшов для вас благополучно, то краще не ризикувати та не нехтувати традиціями.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі ручна сорока допомагає чистити машини за винагороду.