Колір одягу: як мешканці Дніпра використовують його для боротьби зі стресом

Війна в Україні внесла зміни в наше життя, у тому числі і в те, як ми одягаємося. Якщо раніше ми прагнули до яскравих кольорів, то зараз більшість людей віддають перевагу простим, нейтральним відтінкам. Це пов'язано з тим, що війна викликає у нас стрес, і ми прагнемо створити навколо себе комфортну, спокійну атмосферу, пише Дніпровська панорама, посилаючись на "Наше місто".

Архетип та колір

Однак, за словами іміджмейкерки Наталії Клімової, колір одягу може не лише відображати наше самопочуття, а й впливати на нього. Кожен колір має свою енергію, яка може активізувати або, навпаки, заспокоювати нас.

Наталія Клімова

Так, червоний колір символізує силу, енергію, сексуальність. Він може підняти настрій, але також викликати агресію.

Синій колір асоціюється з інтелектом, мудростю, спокійністю. Він допомагає зосередитися, розслабитися.

Зелений колір символізує гармонію, природність, здоров'я. Він сприяє умиротворенню, заспокоює нервову систему.

Жовтий колір - це колір радості, оптимізму, творчості. Він може підняти настрій, але також викликати тривогу.

Фіолетовий колір асоціюється з духовністю, інтуїцією, містикою. Він може допомогти зосередитися на внутрішньому світі, розслабитися.

Білий колір символізує чистоту, невизначеність, новий початок. Він може допомогти очиститися від негативних думок, позбутися стресу.

Чорний колір асоціюється з таємничістю, владою, трауром. Він може викликати відчуття самотності, депресії.

Під час війни особливо важливо оточувати себе приємними, позитивними кольорами. Вони допоможуть нам підняти настрій, знизити рівень стресу, відчути себе краще.

Це стосується й взуття. Краще обирати кросівки, босоніжки та туфлі на платформі. Це подарує відчуття такої бажаної стабільності. І в укриття в такому взутті швидко добігти зручніше, ніж на шпильках.

Як правильно обирати одяг

Обирати зранку гардероб іміджмейкерка радить згідно з тим, які саме завдання ви маєте на цей день. Якщо може бути конфліктна ситуація, треба окреслити дистанцію з кимось – обирайте холодні кольори. Такі як синій, блакитний. А якщо буде душевна вечірка у колі друзів або родичів, краще надати перевагу теплим відтінкам.

Якщо працюєте з дому – одягніть шпильки

Психологиня зазначає, що у багатьох, хто знаходиться на дистанційні роботі, є проблеми з організацією робочого графіку. Особливо це стосується жінок, які не можуть налаштувати себе на продуктивну працю сидячи вдома в капцях та халаті. Таким працівникам Наталія Клімова радить після сніданку вдягати спідницю-олівець, шпильки. Лягти в такому вигляді на диван чи варити борщ дуже незручно. Тож доведеться працювати.

каблуки

Яскраві кольори - це символ перемоги

Вікторія Бакутіна, медичний представник, каже, що на початку війни їй зовсім не було до нарядів. Вона намагалася ходити вдома зручно та просто вдягнутою. Але з часом життя повернулося майже до звичного розпорядку, і вона почала знову звертати увагу на одяг.

Вікторія Бакутіна

Я помітила, що тепер в мене є бажання купувати навіть більш яскравий одяг, ніж до війни. Здається, таким чином я доводжу собі і всім оточуючим, що все буде добре, що я вірю в нашу перемогу і вона вже не за горами, - каже Вікторія.

Художник Валерій Сосна також каже, що війна вплинула на його творчість. Він створив серію картин "Барви на двох", всі вони яскраві та життєстверджуючі.

Валерій Сосна

Я хочу, щоб ці картини підняли настрій українцям та допомогли їм дочекатись нашої перемоги, - каже Валерій.

Тож, якщо ви хочете підняти настрій та подолати стрес, одягайтеся в яскраві кольори. Це допоможе вам відчути себе краще та налаштуватися на позитивний лад.

Колір одягу може не лише впливати на наше самопочуття, а й допомагати нам в різних ситуаціях. Тому важливо правильно підбирати кольори для свого гардеробу, враховуючи свій архетип, настрій та завдання, які перед нами стоять.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі тату-майстриня набила татуювання всліпу та завоювала мільйони переглядів у TikTok (відео)