Козацькі реліквії з Дніпра: знайдено унікальні артефакти, що датуються XVIІI століттям (фото, відео)

На території колишнього Каховського водосховища, після того як російська армія підірвала дамбу і зійшла вода, у прибережній зоні Нікопольського району знаходять артефакти козацьких часів, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Суспільне Дніпро.

Про унікальні артефакти повідомив заступник директора місцевого краєзнавчого музею Мирослав Жуковський. Це старовинні речі, яким по пів тисячі років, добре збереглися у мулі, тепер це музейні експонати. 

Мирослав Жуковський

Це кам'яні ядра, їм по 450-500 років. Ядра були майже на поверхні, безпосередньо на території Томаківської Запорожської січі. Хлопці принесли, сказали - от вам ядра, - розповідає Мирослав Жуковський.

Дев'ять ядер для козацьких гармат приніс його знайомий.

козацькі ядра

За 4,5 кілометра від тимчасово окупованої рф Запорізької АЕС люди знаходять унікальні історичні речі та передають до музею.

У нас (в музеї - ред) таких ядер немає. Це в нас артефакт №1 по Томаківській Запорорізькій січі. Ядра добре збереглися, тому що знаходилися в грунті, в піску, там пісчаний берег, річище там проходило на південному березі Томаківки. Поступово там утворився мул, і вони не мали доступу повітря. Все це якщо помити, я їх не мив, це не бажано, щоб вони не розсипались, - пояснює науковець.

За його словами, ці ядра з вапняку. їх виготовляли вручну, під діаметр гармат.

козацькі ядра

Використовувався порох, туди закочувалось ядро і далі - постріл, який пробивав, в першу чергу, борти ворожих кораблів. Ті, як правило, були не великі, тому цього каміння було достатньо для того, щоб нанести шкоду ворожлму кораблю, - говорить Жуковський.

Також музею передели ще одну знахідку з Каховського водосховища.

На місцях колишніх козацьких зимівників і цвинтарів виявили козацький поховальний хрест. Щоб його витягнути з місць, які постійно обстрілює рф, і доставити до музею, довелося організовувати спеціальну експедицію.

козацький поховальний хрест

Цей хрест 18 століття свідчить про те, що недалеко був козацький цвинтар, який був знищений, а хрести були або використані для побутових потреб, або скинуті у берег Дніпра. Уламки від цих зимівників, а саме: залишки реманенту, кераміки, зброї, - все це понад берегом ще до цих пір лежить, - зауважує музейник.

Проте, доки берегову лінію обстрілює російська артилерія. наукові розвідки тут будуть під забороною.

Докладніше у відео:

Нагадаємо, раніше ми писали: Засновник пивоваріння у Дніпрі. Дім Боте на проспекті Яворницького (фото)