Кроки старого Дніпра: спогади вчительки села Обухівка про роботу в церковно-приходській школі

Селище Обухівка розташоване на річці Орель в екологічно чистому районі (10 кілометрів на північний захід від Дніпра), популярний напрям заміського котеджного будівництва. А в далекому 1887 році тут була відкрита лише перша церковно-приходська школа. Свідчення про те, як в ній викладалося молодій вчительці, зібрав Ігор Лисенко, а оприлюднено на сторінці "Історія Старожитньої Кам'янки", пише Дніпровська панорама.

Перші згадки про хутір Обухівка, названого на честь козака Обуха, датуються 1648 роком. З утворенням Катеринославської губернії село опинилося в її Новомосковському повіті. У період будівництва Середньодніпровської ГЕС в 1964 році для річки Орель було прокладено нове русло, завдяки чому біля села з'явилася заповідна територія, на якій утворено Дніпровсько-Орельський природний заповідник. У рекреаційній зоні з розкішним лісом і чистими піщаними пляжами були побудовані дачні селища та бази відпочинку. Зараз багато які з них переобладнані під сучасні розважальні комплекси з готелями та ресторанами.

Далі розповідь від імені вчительки:

картина вчителька

Церковно-приходська школа в Обухівці була відкрита 1 жовтня 1887 року, вона розміщується біля церкви і займає великий будинок, який має дві кімнати. Кімната для учнів велика та світла, а меньша кімната для вчителя. Також є сіни і кухня, де постійно живуть учні, які приходять в школу з хутора Горянівки.

До мене в цій школі викладала вчителька Г. Нажаль, я вимушена сказати, що вона не мала досвіду навчати, напевно саме тому учні нічого не знали. На прохання місцевого священика першу вчительку звільнили, а мене на її місце прислала Катеринославська Єпархіальна учбова рада. Коли я приїхала в село, то батьки учнів, та й самі учні, були невдоволені тим, що замість вчителя приїхала вчителька.

Але я поставила собі за мету розбудити учнів, правда для цього мені знадобилось дуже багато сил та роботи. Інколи мої сили закінчувались. Нажаль, я постійно на кожному кроці вислуховувала неприємності від селян і тоді сподівалась тільки на допомогу Господа.

Не покидаючи свого важкого поприща, я все таки досягла бажаного результату, але поплатилась своїм здоров'ям.

Поки була можливість користуватись здоров`ям, я з великим задоволенням разом зі своїми учнями приймала участь в церковному хорі.

У вільний від занять час я намагалась, завдяки прочитаним мною книгам, розвинути в дітях повагу до Господа і до старших.

В Обухівці я вже вчителюю два роки, а школа існує три.

В перший рік (з попередньою вчителькою) школа не показала ніяких успіхів, - учні вивчили азбуку, але за літо повністю її забули.

На другий рік, навчання розпочалось 8 жовтня. Але коли я усвідомила, що успіхи моїх учнів були дуже поганими, я всіх учнів школи помістила в перше відділення (прим.: перший клас) і так продовжила заняття аж до Різдва Христового. Потім найкращіх учнів я відібрала і помістила в друге відділення.

Так я і продовжила заняття до тих пір, поки весною хлопчики не розійшлись на польові роботи.

В перший рік в школі навчалось 60 душ, в другий 65, а в третій лише 43. Кількість учнів стала меньше через те, що Господь послав гарний врожай. Наймані робітники стали дорогими, тому деякі учні наймались на роботу, а деякі допомагали батькам і працювали дома.

Учні казали мені: «Ми за зиму вже навчились читать, писать і Богу молиться! Чого ж нам ще треба?»

Взагалі в Обухівці існує дві школи: церковно-приходська і земська.

Земська вже існує 5 років, але вона так і не змогла набути такої поваги у жителів, як церковна школа. Селяни з великим бажанням посилають вчитись своїх дітей саме в церковну школу. Навіть всі потреби школи задовільняють з великою швидкістю, а на земську не звертають уваги. Інколи навіть кажуть, що вона в них даром займає місце і ніякої користі не приносить.

На думку селян, їх діти в церковній школі значно краще навчаються і швидше усвоюють знання.

Як бачимо, з того часу змінилося багато. Обухівка давно з села перетворилась на селище, а її мшканці переважно працюють в Дніпрі. Люди вже тягнуться до знань. Зараз у селищі Обухівка працюють дві загальноосвітні середні школи. А відкритий у 2018 році надсучасний дитячий садок в Обухівці на 115 місць став номінантом премії "Будівля року" від ArchDaily.

Нагадаємо, раніше ми писали: Козацькі реліквії з Дніпра: знайдено унікальні артефакти, що датуються XVIІI століттям (фото, відео)