Легендарний волонтер дядя Гриша у Дніпрі: ексклюзивне інтерв'ю (Відео)

До Дніпра приїхав легендарний волонтер дядя Гриша, який зібрав для Збройних сил України мільйони гривень. У місті він перебуває протягом трьох днів. Нам вдалося поспілкуватися з десантником на місці його нинішньої роботи – біля одного з торгівельно-розважальних комплексів. Подробиці - в ексклюзивному інтерв'ю для Дніпровської панорами.

Багато хто вважає дядю Гришу афганцем. Але це не так. Строкову військову службу він проходив ще у 1960-х роках.

Військову службу я почав в 66 році і до 69 року я проходив службу у підрозділі ВДВ, а зараз вони ДШВ, - згадує легендарний ветеран дядя Гриша.

Після армії дядя Гриша довгий час працював інженером на херсонському підприємстві. Аж поки у 2014 році росіяни не розпочали війну проти України.

Почалася війна і я не міг втриматись і почав свою волонтерську діяльність, хоча я розумів, що яка волонтерська діяльність, якщо не маєш ні рук, ні ніг. Це дуже складно було, але мені підказала дружина вихід з цього положення: ти все одно їздиш на колясці, то тобі краще буде збирати кошти і на ці кошти закуплять те, що потрібно бійцям і віддавати, відвозити на пердній край.

Дядя Гриша згадує людей з якими він волонтерив для ЗСУ.

Спогадів дуже багато. Розумієте, З 14-го це вже 9 років і випадків таких дуже-дуже багато. Один з них, я ще їздив з першим водієм, у мене їх було три, які мінялись, Сергій пропрацював зі мною два роки зі своєю машиною, потім Микола із Скадовська теж рік пропрацював, а саме більше пропрацював я з Ігорем Курояном, який на даний час знаходиться у війську.

 Повномасштабна агресія росії застала дядю Гришу в Херсоні, який на більше як півроку опинився в окупації.

Повномастабка почалася 24, а я приїхав з передової напередодні, 10 лютого. Тобто тільки почав збирати кошти і тут почалася війна. Херсон захопили буквально на наступний день. Я, як завжди, їхав на свій пост, де я збираю кошти - Херсонський торгово-розважальний центр "Фабрика". Але по дорозі туди мені сказали, що "Фабрика" вже знищена, і я вирішив просто по місту їздить із цими атрибутами, прапорами, відром і музичним супроводом, на якому записані Гімн, "калина", та інші патріотичні всі пісні. І я їздив і збирав кошти. 

Проте окупанти хотіли використати дядю Гришу у пропагандистських цілях:

Вони просто мене бачили в такому іміджі (показує на тільняшку) і вони рахували, що за віком і по тому, що я десантник вони думали, що я просто афганець і вони мене не чіпали. Можливо була команда, чтому, тому що 24 вересня в Херсоні повинен був буть референдум на приєднання Херсонщини до росії. І вони хотіли мене утримувати до цього часу і потім, як кажуть, провести мене по Херсону, зняти це на ролік і потім показати це в рф, що херсонці всі задоволені з того, що прийшла раша

Часто окупанти намагалися зняти прапори з інвалідного візка дяді Гриші.

Ви знаєте, намагання були, але я якось так уникав цього. Десь підходили, я казав, що зніму, тільки ви не чіпайте, я сам все зроблю. Від'їжджав далі і знову все ставив на місце тільки вже по другому маршруту. Але як кажуть: не настільки страшні воші, як гниди, я так називаю колаборантів у Херсоні. Чому я боявся їх більше, тому що вони знали більше, чим я займався протягом 8 років, і вони могли б вказати на мене і мене б забрали на підвал

І ось дядя Гриша приїхав на кілька днів до Дніпра, щоб волонтерити. У місті йому дуже комфортно, дніпряни охоче дають кошти на допомогу ЗСУ.

Я задоволений тим, що дніпряни так ставляться до мене, вони із задоволенням віддають свої кошти на перемогу ЗСУ, на перемогу нашої країни і ще те, що вони слідкують за моєю діяльністю. Це мене дуже тішить. Мені приємно. Говорять, от ми слідкуємо за вами, ми бачили, як ви були в Херсоні, 

Щодо потреб українського війська дядя Гриша говорить наступне:

Потреби дуже коштовні, мені командири всі говорять, якщо є вибір між розхідниками і дронами, то дрони - це саме важливе на даний час. Я поставляю і дрони, й старлінги, в зимовий період - генератори. Мої можливості теж обмежені, я можу тільки те, що я назбираю кошти - і все це я відвожу туди, на передній край, - каже дядя Гриша.

Докладніше - у сюжеті:

Нагадаємо, раніше ми писали: Тероборонівці з Дніпра затрофеїли ворожу техніку (відео)