Малина буде великою та солодкою: як правильно посадити малину навесні

Велика помилка вважати, що малина майже не вимагає догляду і росте, де доведеться. Для цієї культури слід обирати оптимальні терміни та правила посадки. Повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на сайт Вікна.

Терміни посадки малини навесні

Оптимальним часом для посадки малини навесні за температурою повітря та прогріву землі є середина квітня — середина травня. Такі погодні умови запобігають замерзанню рослин.

Дуже важливо підготувати ґрунт перед висадкою. Малину потрібно садити на рівній місцевості без пагорбів та улоговин. Місцина має добре прогріватися сонцем та не бути на протязі.

Враховуй під час планування те, що малина сильно розростається і її не бажано пересаджувати.
Кущі малини можна садити поруч з барбарисом чи трояндами. Якщо поруч будуть дерева яблуні — ще краще. Це вбереже рослину від гнилі.

кущі малини перед посадкой

Що потрібно підготувати під посадку

За два – три тижні до висадки потрібно додати в ґрунт органічні добрива. Це може бути гній, перегній, послід або компост.Перед висадкою потрібно розрівняти ґрунт, прибрати бур’ян, перекопати його. Заплануй грядки малини так, щоб різні сорти не змішувалися між собою. Високорослі сорти не можна саджати поруч з низькорослими.

кущі малини посадка

Як правильно садити малину 

 - Якщо з місцем висадки  вже визначилися, можна починати підготовлювати кущі. Треба викопати ямки завглибшки 40 см на відстані 1 м одна від одної. Ямок має бути стільки ж, скільки й саджанців.

- Поруч з кожною ямкою вставити палицю або іншу опору, до якої можна буде підв’язувати малину, коли вона розростатиметься. Самі кущі можна замочити на кілька годин у спеціальних розчинах, які продаються в магазинах для саду та городу.

- Слід покласти кущі малини в ямки, можна досипати по склянці попелу. Засип коріння землею та добре полий водою. На кожен кущ потрібно виливати 3–5 л води.

- Після висадки можна промульчувати ґрунт. Це можна зробити торфом, тирсою чи соломою. Перші ягоди малина подарує на другий рік після висадки. Однак деякі сорти можуть почати родити вже в рік висадки.

MyCollages - 2023-05-11T200737.649

Раніше ми писали про: Обов'язково зробіть це із тюльпанами після цвітіння. Наступного року вони здивують вас своєю красою