Набережна Дніпра: історія створення та цікаві факти, які вас здивують (фото)

У січні 1934 року розпочалися роботи зі створення однієї з найкрасивіших і найдовших у Європі набережних - Дніпровської. Більшість городян пов'язують її створення із 1960-70-ми роками. Справді, на той час велося активне будівництво на головних ділянках цієї магістралі. Але початок створенню Набережної було покладено ще 1934 року, повідомляє Дніпровська панорама.

Тоді, після подій революції і громадянської війни, місто понемногу відновлювалося. Великий трудомісткий проект пристрою набережної ждав свого часу.

набережна Дніпро

У середині 30-х років ХХ століття почалася реконструкція Дніпропетровська на нових основах, яка повинна була перетворити його в "зразковий, культурний, соціалістичний місто". Новий генеральний план Дніпропетровська 1933 року висунув тезис про рівномірне розвиток міської забудови по обидва береги Дніпра.

Река Дніпро раптом опинилася в центрі міста. Місто почало повертатися обличчям до великої річки. Тоді ж з'явилася ідея єдиної набережної.

набережна Дніпро

Важливою причиною, яка зробила можливим пристрій Набережної, був введення в експлуатацію греблі ДніпроГЕСу в 1932 році. Дніпровські пороги були затоплені, відкрилося транзитне судноплавство в середньому і нижньому плині річки до гирла. Рівень води Дніпра в межах міста вдалося стабілізувати. Це позбавило Дніпропетровськ загрози руйнівних повеней, які були, наприклад, в 1917 і 1931 роках.

набережна Дніпро

По аналогії з іншими великими містами Радянського Союзу, здійснювалися спроби реконструкції центральної частини Дніпропетровська. Больною проблемою композиційного рішення міста було облаштування виходу до набережної Дніпра. Дніпропетровськ 1930-х років все так само не мав виходу до Дніпра. Прибережна територія по-прежнему представляла собою скопление промислових підприємств, пристаней і торгових приміщень з хаотичной застройкой.

набережна Дніпро

У січні 1934 року IV міська партійна конференція нарешті прийняла рішення про будівництво Набережної на правому березі Дніпра і звернулася з закликом до трудящих міста: "Перетворимо Дніпропетровськ в зразковий соціалістичний місто!".

Цікаві факти про Дніпровську набережну:

набережна Дніпро

  • Довжина Набережної становить 20 кілометрів. Це найдовша набережна у Європі.
  • Набережна є однією з найкрасивіших у світі. Вона прикрашена фонтанами, скульптурами, квітниками та іншими декоративними елементами.
  • Набережна є популярним місцем відпочинку для дніпрян і гостей міста. Тут можна прогулятися, покататися на велосипеді, посидіти на лавці або просто помилуватися величною річкою Дніпро.

Також раніше ми писали Санки, сніжки, гірки, ковзанки. Як в Дніпрі діти у 80-ті гуляли взимку (фото)