Найгучніший пилосос та надійний холодильник. Історія товарів родом з Дніпра (Фото)

Згадування про життя у  Дніпропетровську  бувають різними, але майже всі , хто жив в місті у 60-80-х роках пам'ятають, як люди пишалися місцевими брендами. Дніпропетровськ був закритим для іноземних товарів містом, і намагався самостійно заповнити прогали дефіциту. Благо виробничі потужності в місті були. Телевизори та пилососи ставали там попутною продукцією. Про неї і розповідає Дніпровська панорама. 

комбайн мрия

Придбати себе таку зручну річ мріяли у кожній родині. Завдяки місцевому виробництву це було здійснити досить легко. Деякі господарки досі зберігають кухонний комбайн «Мрія", незважаючи на те, що він гуде, як ракета. Це й зрозуміло, бо прилад виробляли на заводі ПМЗ.

 Телевізори «Весна» теж добре пам'ятають старожили міста. На той час наші телевізори були флагманом  радянської електроніки й за ними приїжджали з інших міст.

телек весна

Телевізор кілька разів модифікували.

vesna телевизор 

Модель «Весна-М» стояла у кожному п'ятому будинку! Крім того, радіозавод робив приймачі «Спорт» та «Оріон», які неодноразово виставлялися на ВДНГ та отримували призи. Поступово приймачі припинили випускати, а телевізори зійшли з виробництва ще на зорі незалежності – їх витіснили закордонні конкуренти. А інший завод ДМЗ із 1985 року випускав касетний магнітофон «Орель».

магнитофон Орель

Стаціонарні магнітофони були дуже популярні й буквально незамінні для дискотек та урочистостей, бо крім того, що програвали музику ще були досить міцними, тож при падінні з невеликої висоти з ними нічого не траплялося.
транзистор
Одним із найвідоміших брендів Дніпропетровська стали пилососи «Ракета». Цю марку знали у всьому колишньому Радянському Союзі, тому що  пилососних виробників тоді майже не було.

MyCollages - 2023-04-17T181109.598

 Цікаво, що навіть останні моделі створювали стільки шуму, що здавалося, що це не пилосос, а справжня ракета. Проте гучнийпилосос  цінували за надійність. Були роки, коли Дніпропетровський агрегатний завод виробляв їх до 800 тисяч штук на рік!
пылесос

холодильник
Інша візитка радянського Дніпропетровська – холодильники "Дніпро", які випускав завод ДМЗ. Біля магазинів за ними вишукувалися велики черги. Деякі досі справно несуть свою службу.

этикетка холод

MyCollages - 2023-04-17T182907.598

Славився Дніпропетровськ і своєю харчовою продукцією. Смак печива «Дніпро» та «Дніпровські зорі» від Дніпропетровської кондитерської фабрики та глазуровані сирки пам'ятають багато містян. 

пиво

Дніпропетровський пивобезалкогольний комбінат «Дніпро» з 1984 року розливав відомі марки пива: «Жигулівське» та темне «Ячмінний колос». Згодом завод почав випускати ексклюзивний місцевий пінний напій «Старий лоцман». З часом всі ці марки пива поступово зійшли нанівець. І хоча сьогодні навчилися варити пиво різноманітних знаменитих марок, все ж люди згадують смак своєго.

Раніше ми писали про: Як Дніпро перетворюється у місто тюльпанів (фото)