Незвичайна картина: колись по набережній Дніпра ходив поїзд (фото)

Пішохідна зона дніпровської набережної приховує таємницю: під асфальтом лежать рейки залізничної гілки, що зникла більше 50 років тому. Цей артефакт минулого дає уявлення про динамічний розвиток міста та незвичайні методи будівництва, повідомляє Дніпровська порадниця.

У 1950-х роках на місці набережної курсував потяг, що з'єднував Павлівську Затоку та Мандриківку. З одного боку від нього височіли скелі, а з іншого – розкинулася річка.

набережна Дніпра 60 років тому

Будівництво набережної, що розпочалося на початку 1960-х років, змінило ландшафт. Для намиву берега використовували шлакові відвали з міських заводів, доставляючи їх рейками спеціально продовженої гілки.

Після завершення роботи рельси демонтували. Проте, у 2020 році під час встановлення рекламного щита фрагмент залізничної гілки знову побачив світ.

Старі фотографії дають можливість детально розглянути цю залізничну лінію, що колись проходила по пішохідній зоні. Її остаточно прибрали, коли набережна вже була облаштована, а навколо збудували житловий масив.

набережна Дніпра 60 років тому

Окрім рейок, на початку 1960-х років на набережній можна було побачити й залишки дерев'яного мосту, який згорів у 1962 році.

Фото: С. Головко, Greg Gregtsvik, група «Ностальгія по Дніпру»

Також раніше ми писали Старі та рідкісні фото Дніпра. Якою була вулиця Короленка 100 років тому