Нові ціни на гречку: скільки коштуватиме популярна крупа у Дніпрі

Справжнім дефіцитом в Україні стала гречка з перших днів війни. Але ціни помітно знизилися, коли ажіотаж пройшов. Чи варто робити запаси на майбутнє і що буде з цінами цього літа, розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на РБК Україна.

Так, за його словами, ціни на гречку в Україні у 2023 році залишаться на тому самому рівні, який сформовано зараз. З червня можливе навіть зниження ціни.

Висоцький зазначив, що згідно з попередніми прогнозами, очікується майже аналогічна порівняно з минулим роком площа посіву гречки.

Це означає, що знову буде вирощено гречки більш ніж достатньо для внутрішнього споживання. Не буде потреб імпорту, і як результат не буде підстав для зростання ціни, - сказав він.

Що стосується вартості улюбленої багатьма українцями крупи, то вона буде перебувати в ціновому коридорі, що сформувався сьогодні, але можливе і здешевлення. Все залежатиме від посівних площ та врожаю.


Варто зазначити, що, згідно з даними Держстату, у лютому гречана крупа подешевшала на 4,6% до 65,7 гривень за кілограм.

Останній раз ціни на неї піднімалися у серпні 2022 року – з 91,7 грн/кг до 92,73 грн/кг (+1,03 грн). Після цього щомісяця фіксували зниження вартості:

  • вересень – до 87,94 грн (мінус 4,79 грн);
  • жовтень – до 80,78 грн (мінус 7,16 грн);
  • листопад – до 76,99 грн (мінус 3,79 грн);
  • грудень – до 73,85 грн (мінус 3,14 грн);
  • січень-2023 – до 69,95 грн (мінус 3,9 грн за даними на 1 січня. Після цього ціни знизилися ще на 4,55 грн).

Нагадаємо, раніше ми писали: Рух міського транспорту у Дніпрі 8 квітня