Палац Ілліча теж чекає мирних часів: як сьогодні виглядає пам'ятка архітектури у Дніпрі (фото, відео)

Палац Ілліча - пафосна будівля у стилі радянського конструктивізму, яка зведена у 1930-х роках. Сьогодні це, звичайно, найбільша у всіх сенсах архітектурна пам'ятка Дніпра. До того ж це єдина у такому стилі робота архітектора Олександра Красносільського, яку ми можемо бачити сьогодні. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Палац

Фотограф - Володимир Федорищев.

Зараз з назви будівлі прибрали друге слово, він став просто Палацем. Однак, достатньо глянути на цей величезний будинок культури, щоб мати уяву про те, як у радянські часи використовували  архітектуру для того, щоб підкреслити значущість політичного устрою.

Палац 3

Будівля постраждала під час Другої світової війни, але потім була повністю відбудована у 1955 році. У 1960-1980 роках у Палаці був розміщений зал Обласної філармонії. Були часи розквіту будівлі, коли вона  могла розмістити 1600 осіб одночасно. Крім театру, всередині була кінозала на 500 чоловік і десятки гуртків.

Палац 5

Потім з початку 90-х Палац культури представляв інтерес тільки для сталкерів та любителів погуляти по покинутих будинках. Він змінився, як зсередини, так і ззовні і не в кращий бік. Потім по всій країні почалася хвиля декомунізації, тому перед будівлею знесли пам'ятник Леніну, який височів там майже шістдесят років.

Палац 7

Коли в об'єкта з'явився новий власник, який пообіцяв зберегти ДК, то настав період великого ремонту. Влітку 2019-го власники ПК пофарбували його у яскраво-червоний колір та розповіли, що всередині також йдуть ремонтні роботи.

палац фасад

У 2020-му, фасад будівлі пофарбували, але не повністю, а вигляд позаду поки залишився колишнім в очікуванні найкращих часів. Бо обсяг роботи насправді величезний.

палац 12

Палац 9

ялина

Перед Палацом досі ростуть вражаючи великі ялини, які теж без сумніву є історичними. 

Автор світлин й відео - Володимир Федорищев.

Раніше ми писали про: Продовження дерусифікації: у Дніпрі перейменували ще сім топонімів.