Парк мемів. У Дніпрі визначили долю повалених "ідолів" (Відео)

Парк мемів у Дніпрі. Доля повалених «ідолів» нарешті вирішена. Пам'ятники Леніну, Горькому та іншим діячам імперського та радянського періоду знайдуть новий прихисток на задньому дворі Художнього музею Дніпра. Вони стануть частиною сучасного проєкту «Парк мемів», який наразі виграв грант від Українського культурного фонду, який компенсує частину коштів на втілення ідеї. Що це за нова локація для відпочинку та коли чекати її відкриття, розповідає Дніпровська панорама, посилаючись на телеканал Дніпро TV.

Співавтор згаданого проєкту, представник школи ім. Сідура Сергій Бурбело розповів:

Ідея створити такий парк мемів виникла, коли зносили пам’ятники, пов’язані з імперською, радянською епохами. На одній локації розмістяться повалені пам’ятники, які з’єднаємо за допомогою різних проєкцій, QR-кодів та інших сучасних засобів. Містяни самі зможуть створювати меми із персонажами, які вже віджили і не мають, так би мовити, жодної цінності. Наприклад, у когось валіза в руці може з’явитися чи головний убір на голові, чи з руки зробити дитячу гойдалку, або поруч з пам’ятником майданчик для фотосесії та інші розважальні речі. Буде 5-6 пам’ятників. У реалізації цього проєкту школа імені Сідура бере на себе проєктні рішення, дизайн, художній музей — наукову частину.

За словами заступника директора Дніпровського художнього музею з наукової роботи Сергія Несмачного, у парку мемів будуть пам’ятники Пушкіну, Горькому, Чкалову, Петровському, Ломоносову.

У нас є територія, яка не використовується як мистецький майданчик, маючи при цьому певний потенціал. У минулому демонтовані пам’ятники були обличчям міста, а зараз їх можна заново інтерпретувати, створивши парк повалених ідолів. Звісно, плануємо проводити екскурсії, – додав Сергій Несмачний.

В майбутньому до проєкту можуть включити й пам’ятник Леніну, якщо його зможуть зібрати після «розчленування».

Наразі триває переговорний процес. Завершитись він має за пару тижнів.

Це цікавий доволі проект. І ми дуже пишаємося тим, що нам саме у воєнний час вдалося отримати такий грант. Вважаємо, що Художній музей це зможе вдало реалізувати. І це буде така історична подія і багато наших жителів і їхніх дітей будуть задоволені локацією, яку ми створимо, - зазначила директорка департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради Ксенія Сушко.

30% вартості проєкту сплатить Український культурний фонд, інші 70 за міський кошт. 

За планом, локація буде готова приймати гостей вже наприкінці цього року.

Деталі - в сюжеті:

Нагадаємо, раніше ми писали: Червоні сарафани. Чому сьогодні заборонено дивитися у дзеркало