Після підриву Каховської ГЕС на Дніпропетровщині відкрили пункти з швидкими тестами на холеру

Після екологічної катастрофи, яка сталася в Україні через підрив окупантами Каховської ГЕС на Дніпропетровщині розгорнули інфекційні хаби, де прийматимуть пацієнтів з гострими кишковими й іншими інфекційними хворобами. У цих лікарнях вже підготовлені додаткові інфекційні ліжка. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на заяву МОЗ України.

Також уряд схвалив постанову, яка вдвічі збільшує вартість пакета "Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях" для частини медзакладів Дніпропетровської області. Таке рішення дозволить лікарням сформувати більший запас "медичного кошика", необхідного для реагування на потенційні спалахи інфекційних хвороб на підтоплених територіях. 

Кожен пацієнт з важким перебігом гострої кишкової інфекції або розладом шлунково-кишкового тракту додатково обстежується на виявлення збудника холери. Наразі лікарні на Херсонщині, Миколаївщині та Дніпропетровщині готові приймати пацієнтів з інфекційними захворюваннями. Вони функціонуватимуть як інфекційні хаби та забезпечені необхідними препаратами і засобами для швидкої діагностики гострих інфекційних хвороб. Наразі в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру, - розповівзазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

У МОЗ запевняють, що визначені лікарні Херсонщини та Миколаївщини вже забезпечені необхідними препаратами, у тому числі наборами для діагностики та лікування холери. Це швидкі тести для первинної діагностики та спеціальні набори медикаментів і медичних виробів для лікування. 

Наразі епідеміологічна ситуація є прогнозована та керована. За необхідності, якщо на Херсонщині бракуватиме медиків певної спеціалізації, залучатимуться спеціалісти з інших областей. У разі спалахів інфекційних та інших хвороб й збільшення кількості пацієнтів з територій, які зазнали підтоплень, опрацьовуються механізми розгортання додаткових інфекційних лікарень у сусідніх областях, - додають у МОЗ.

Моніторинг циркуляції збудника холери у довкіллі та серед хворих на гострі кишкові інфекції починаються кожного року з 1 червня і тривають по вересень. Наразі, внаслідок руйнування Каховської ГЕС, моніторинговий контроль додатково посилено. 

За підсумками проведених досліджень, вода, яка централізовано подається або підвозиться населенню, а також бутильована вода, відповідає Державним санітарним правилам та нормам і є безпечною для споживання. 

Враховуючи широку зону підтоплення та невідповідність нормам поверхневої води за мікробіологічними показниками — критично важливо зараз не використовувати індивідуальні криниці та колодязі на територіях, які звільняються від повені. Використання води з таких джерел можливе виключно після перевірки фахівцями ЦКПХ, які спільно з ДСНС, після моніторингу води та ґрунту проводитимуть дезінфекцію криниць на територіях, які зазнали підтоплення, - попередєають у Мінздраві України.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі перевіряють облаштування літніх майданчиків для дітей.