Податок на житло. Які зміни почали діяти у Дніпрі

Податок на житло мають сплачувати громадяни, які мають надмірну площу. Цього року у правилах оплати з'явилися зміни, які потрібно врахувати, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Напенсії.

Квартира оподатковується у разі, якщо її площа перевищує 60 кв. м. Якщо площа приватного будинку більша за 120 кв. м, власнику такого житла також доведеться сплатити за нього податок.

Серед нововведень з'явилася оновлена форма декларації. Міністерством фінансів додано оновлені адреси та дати закінчення дії пільг.

Яке житло не оподатковується

Змінилися й правила оподаткування власникам кількох житлових приміщень. Тепер, якщо ви володієте і приватним будинком, і квартирою, але їхня загальна площа не перевищує 180 кв. м, то оподаткуванню житло не підлягає.

Є також громадяни, які за будь-яких умов звільнені від сплати податку на зайві квадрати. Йдеться про українців, чиє житло знаходиться у зоні бойових дій чи на окупованих територіях. Не оподатковується житло і за умови, якщо громадянин є його співвласником, а частка будинку, що перебуває у його власності, не перевищує 120 квадратів.

Коли треба сплачувати

Податок на житло сплачується за попередній рік. Власник зобов'язаний внести кошти протягом 60 днів із моменту отримання квитанції. Функцію оподаткування зайвих квадратних метрів покладено на місцеву владу. Саме органи місцевого самоврядування визначають розмір податку, а кошти, отримані від власників просторої нерухомості, залишаються у місцевому бюджеті та спрямовуються на потреби громади.

Державою встановлено максимальну суму податку на 1 кв. м. У поточному році вона відповідає 97,5 гривні, що еквівалентно 1,5% мінімальної зарплати.

Які передбачено штрафи

Власнику житла загрожує штраф за несплати податку на нерухомість. Якщо людина не внесла кошти у 60-денний термін з моменту отримання квитанції, йому буде нараховано штрафні санкції у розмірі 10% від суми податку. У разі якщо громадянин не сплатить податок та нараховану пеню у додатковий 30-денний термін, розмір пені зросте до 20%.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як правильно перевзути автомобіль. Відомий автогонщик дав несподівану пораду