Повторити "жест доброї волі" і піти з України, як з острова Зміїний, пропонує рф Литва

Постійне представництво Литви в ОБСЄ у річницю звільнення острова Зміїний запропонувало Росії повторити "жест доброї волі" та з таким самим поясненням вивести війська з усієї території України. Така заява з'явилася в офіційному Twitter представництві, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на "Острів Зміїний".

Литва нагадала, що виконуються перші роковини повернення під контроль України острова Зміїний, після чого РФ втратила контроль над північно-західною частиною Чорного моря та перспективи десанту в Одеській області, чого побоювалися на першому етапі війни.

У повідомлення додали й пояснення Міноборони Росії – що російські військові пішли з острова нібито як "жест доброї волі", а не тому, що їх звідти вибили українські захисники.

Закликаємо Росію перейти на новий рівень методички "жестів доброї волі" та забиратися з усієї території України. Прямо зараз, – заявили у представництві.

В Україні ж до річниці звільнення Зміїного у продажу стала доступна нова марка та колекція мерчу на честь українських розвідників.

Як поінформував гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський, Укрпошта запустила офіційний продаж на марку та мерч у п'ятницю, 30 червня.

марка

Ця п'ятниця історично визначена як позивна. Тому що рік тому, цього ж дня, наші ЗСУ звільнили острів Зміїний, показавши всьому світу, що російський "панцир" не такий уже й міцний. І відповідь на те, як ми можемо відзначити цей день, досить однозначна. Допомогти нашим військовим створювати ще більше позитивних днів та новин", - написав генеральний директор.

Укрпошта разом із ГУР створили благодійний поштовий випуск, який з сьогоднішнього дня можна придбати у відділеннях, онлайн-магазині, Amazon та eBay.

Набір "Головне управління розвідки Міністерства оборони України" присвячено захисникам, які відвоювали острів Зміїний. Вартість – 166 грн.

Цього разу Укрпошта випустить ексклюзивний та лімітований мерч: футболка "KOSHARA GUNTER" із котом начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова – 95% бавовни. Також футболку "Жабіче озеро", стікерпак, термопляшку, шопер та килимок для комп'ютерної мишки.

марка мерч Зміїний

марка мерч Зміїний

марка мерч Зміїний

марка мерч Зміїний

Замовлення було доступне з 23 червня.

Кошти від продажу марок направимо на те, що здатне захистити наші міста від ракет, запущених з кораблів, і навіть розблокувати коридор для цивільних суден, що везуть зерно з українських портів. Щось, що змусить ворожу пропаганду вигадувати нові сценарії реакції на провали, - наголосив Смілянський.

Що відомо про деокупацію острова Зміїний

Атаки РФ на український острів Зміїний розпочалися 24 лютого 2022 року з ракетного обстрілу українського прикордонного гарнізону та подальшого його захоплення. Наприкінці дня зв'язок із прикордонним загоном було втрачено. Проте, залишалася їхня героїчна фраза, що стала крилатим виразом, - на вимогу здатися військові відповіли: "Російський бойовий корабель, йди на х*й!"

26 лютого ДПСУ висловила сподівання, що героїчні захисники острова живі. 28 лютого стало відомо, що українські воїни в полоні.

Ключовим для звільнення острова стало затоплення 13 квітня 2022 флагмана Чорноморського флоту ВМС РФ крейсера "Москва" ударом двох протикорабельних ракет нового українського мобільного берегового комплексу РК-360МЦ "Нептун".

27 червня Україна завдала 10 точкових ударів по острову Зміїний та знищила ще один зенітно-гарматний ракетний комплекс.

30 червня 2022 року російський гарнізон був поспішно евакуйований. Міністерство оборони Росії заявило, що росіяни зробили це як "жест доброї волі". У британській розвідці дійшли висновку, що росіяни пішли з острова Зміїний через ізоляцію військового гарнізону та його вразливість до українських ударів. 1 липня рашисти обстріляли Зміїний фосфорними бомбами із літаків Су-30 ВКС ЗС РФ.

3 липня ворожі бомбардувальники Су-24 під прикриттям винищувача Су-30 завдали двох ударів по острову Зміїному у Чорному морі.

7 липня того року українські військові повернули прапор України на острів Зміїний, який кілька місяців перебував під контролем російських військ, і зачистили острів, виявивши 30 одиниць техніки окупантів.

У березні 2023 року відбулася прем'єра фільму з документальної трилогії Артема Шевченка "Військова розвідка України: на морі, на небі, на землі" - битва за Зміїний.

Нагадаэмо, раныше ми писали: Навіть у вихідні понад 30 людей на пляжі не зустрінеш. У мережі показали, як виглядає окупована Кирилівка у розпал літа (відео)