Ранні гриби синьоніжки знайшли на Дніпропетровщині (Фото)

Дощова погода, що зачастила до Дніпропетровщини у першій декаді квітня, призвела до несподіваного - любителі грибного полювання вже знаходять ранні гриби синьоніжки або ж лепісти ліловоногі. Це їстівні гриби, які зазвичай можна знайти пізньою весною, влітку або рано восени. А цього року перший урожай зібрали вже на початку квітня, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на пост Тетяни Петрової на сторінці Грибники UA.

ранні синьоніжки

Авторка показала свій трофей, зібраний поблизу Першотравенська 8 квітня. І хоч переважно там були зморшки степові, люди здивувалися раннім синьоніжкам

гриби під Дніпром
 
Втім, досвідчені грибники переконують, що лепісти ліловоногі навесні це не рідкість. За сприятливих умов, їх можна знайти вже на початку квітня. Від інших грибів лепіста відрізняється яскравою ніжкою. Наймасовіше росте з кінця серпня до листопада. Побачити її можна на лугах, пасовищах та у степу. У лісах вона майже не виростає.

Зустрічається майже по всій території України, але найчастіше на півдні, адже цей гриб обожнює теплу погоду. 

Це їстівний гриб. Його відварюють а потім смажать. Вважається, що м’якоть “синьоніжки” насичена вітамінами та мінеральними речовинами – калієм, фосфором, залізом та цинком, а також амінокислотами та природними антибіотиками.

 гриби Дніпро

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпропетровській області зацвіли червонокнижні тюльпани (фото)