Робота документаліста під час війни: як режисерка з Дніпра знімає фільми в умовах агресії рф (Відео)

Дніпровська режисерка Катерина Стрельченко більше десяти років створює фільми. Акцент робить на документалістиці. Починала з короткометражок, знімала картини, присвячені видатним постатям Дніпра. З початком агресії росії особливу увагу приділяє темі війни. Подробиці у ексклюзивному відео "Дніпровської панорами".

Перший фільм, який знімала Катерина після анексії Криму, був присвячений батальйону, згодом – полку «Дніпро – 1».

Це все почалось з 2011 року, - згадує режисерка Катерина Стрельченко. - я вже почала потроху знімати, створила свою продакшин-студію "12-й кадр". Спочатку це були невеликі проекти, невеликі фільми. Перший серйозний проект ми здійснили у 2015 році - це був документальний фільм "Все буде Дніпро!" про підрозділ "Дніпр-1". І з цього почався наш шлях у документальне кіно.

Особливе місце в творчій біографії Катерини займають стрічки про життя та діяльність видатних постатей минулого, чиє життя було тісно переплетене з Дніпром. Серед них – промисловець і меценат Олександр Поль та видатний письменник Олесь Гончар.

Але тема війни не полишала творчість Катерини. Її нова стрічка, робота над якою зараз йде, присвячена пошуковому загону з Павлограду «Антарес». Кінологи виховують собак для пошуку зниклих людей. Після початку широкомасштабної агресії ця тема більш ніж актуальна. 

Я сама - з Павлограду, і в мене ментальний зв'язок з цим містом. Там у нас є такий чудовий пошуково-рятувальний загін Антарес" і волонтери, які разом зі своїми собаками шукають безвісти зниклих людей. Знову ж таки, тема важка, не проста, але мені хочеться самій розібратися, що мотивує цих людей робити цю непросту роботу, ще й яка не оплачується. Чи щасливі ці люди, що вони відчувають, чому це так важливо для них, - говорить режисерка.

Вона додала, що дуже добре, що цей грант підримав Європейський союз, німецька компанія і відзначила, що заявка на фільм була одна з найкращих, тому зараз вони очікують від дніпровських документалістів вже повнометражний документальний фільм.

Якщо говорити про кіно загалом, на думку Катерини Стрельченко, головне, щоб режисера надихала тема, якій він або вона присвячує стрічку. Хоча зараз тема війни відображається на всіх сторонах життя.

Я вважаю, що режисер не зможе створити повноцінний фільм, гарний і цікавий для глядача, якщо не проникнеться темою, якщо йому не заходить тема війни, а хочеться знімати щось більш веселе, оптимістичне, з гумором, чи більш романтичне - це його вибір. У людей має бути вибір - подивитися фільм про війну. Не кожен до цього готовий. На нас і так психологічний тиск відбувається, тому прийти подивитися таку важку тему готовий не кожен. Хай він іде й дивиться фільм іншого українського режисера. Не можу сказати, що я з величезним задоволенням занурююсь в теми, які пов'язані з горем людей, тому що це теж стрес для режисера. Насправді, якщо ти не пропускаєш тему через себе, глядач це відчує. Не знімати фільми про війну ми не можемо, і їх багато знімається, ще попереду великі ігрові фільми про ключові історичні українські події. Ми всі в очікуванні і робимо свій внесок, - зазначила Катерина Стрельченко.

Нагадаємо, раніше ми писали: Філатов передав рятувальникам власне судно на повітряній подушці. Його використають для допомоги Херсону