Секрет фонтану, який 100 років тому прикрашав парк у Дніпрі: колекціонер поділився рідкісними світлинами (фото)

Подорож у минуле нашого міста сповнена відкриттями. Завдяки колекціонерам й краєзнавцям знаходяться все нові подробиці історії Дніпра. Колекціонер Віталій Піскун знайшов в архівах фотографії 30-х років минулого століття. На них  знаменитий фонтан, над назвою якого розмірковують досі, передає Дніпровська панорама з посиланням на  інтернет-спільноту "Історія у фотографіях. Катеринослав - Дніпропетровськ".

Відомо, що на центральній площі парку Глоби, тоді він мав назву Міський сад, у 30-ті роки був встановлений фонтан із скульптурною композицією. За одним варіантом він мав назву "Дитячий хоровод", адже там зображені діти, які танцюють. Ще одна ймовірна назва - "Дружба". Підходять та й інша.

фонтан дружба

зі сходів

Втім, цей фонтан був типовим для того часу. Такі композиції- копії були встановлені у парках багатьох радянських міст. І там вони називалися "Діти та Крокодил", або ще дивніше - "Бармалей". У залежності від того, який персонаж знаходився у центрі композиції. Це була алегорія на популярні казки Корнея Чуковського.

Можливо наш фонтан виглядав так.

крокодил фонтан

Під час другої світової війни фонтан у Міському саді був зруйнований. Його планували відновити, але потім місце вирішили використовувати для міської новорічної ялинки.

фонтан дружба

І зараз лише історичні світлини нагадують нам про фонтан "Дитячий хоровод", або "Діти й крокодил".

Раніше ми писали про: Несподіваний проєкт: як 40 років тому у Дніпрі з’явився Театральний бульвар (фото)