Спадщина масонів: секрети відомого готелю Пальміра у Дніпрі

На Яворницькому знаходиться легендарний будинок №81 з альтанкою на даху, суперечки про який і досі не замовкають. Свого часу на його місці знаходився найвідоміший готель міста, а пізніше тут же в підземеллях ховалися масони та єврейська партія Бундт. Про це пише "Дніпровська панорама".

За часів Катеринослава на перетині вулиці Садової (Фабра) та Катерининського проспекту (Яворницького) знаходилася незвичайна двоповерхова будівля. Його цегляну мансарду добре знали у всьому місті. Це був будинок доктора Айнгорна з легендарним готелем "Пальміра" на другому поверсі (на першому знаходилися невеликі крамнички та майстерні). У переказі на сучасні гроші одна ніч у "Пальмірі" коштувала близько 2000 гривень. У цю суму входив не лише розкішний двокімнатний номер, а й сніданок із делікатесами. Це був другий готель міста (після готелю "Брістоль"), де постояльцям пропонували гарячу воду з крана, працював телефон, а освітлення було електричним.

пальмира раньше

Масонське фінансування

За однією з версій частину грошей на розвиток готелю давали масони. Їхній "офіс" знаходився в підземному приміщенні. Там вони таємно проводили свої збори. Цю таємну кімнату знайшли вже у 20 столітті. Перукарня з таємними дверима та дозорна вежа на даху У дворі будинку на Яворницького, 81 знаходилася перукарня з потаємними дверима. Фото: гурт Катеринослав-Дніпропетровськ. На початку 20 століття у дворі гостинці знаходилася невелика перукарня. Її "родзинкою" був величезний акваріум, що стояв у кутку цирюльні. Саме за ним були потаємні двері до підземного приміщення.

Партія Бундт

Там у 1910-1917 роках засідала єврейська соціалістична партія Бундт. Таємні двері знаходилися за величезним акваріумом у перукарні. Під час Великої Вітчизняної війни розкішну "Пальміру" (а, точніше, перебудований з неї комплекс "Спартак") було зруйновано. Руїни так і простояли до 50-х років. 1956-го року архітектор Дмитро Щербаков збудував на цьому місці п'ятиповерховий будинок. Він запропонував використати архітектурні особливості колишньої будівлі, тож сталінку прикрасила копія вежі з "Пальміри".

днепр тогда

Як виявилося пізніше, її збудували не лише заради краси. Кут проспекту Яворницького (Карла Маркса) та вулиці Андрія Фабра (Сєрова). Фото автора. Раніше, коли місто було не так сильно забудоване, двоярусну вежу було видно аж із залізничного вокзалу. Відповідно до неї половина міста була як на долоні. Під час "холодної війни" її всерйоз хотіли використати як спостережний пункт. Щодня там чергувала спеціальна людина, яка мала рацію та ліхтар, щоб у разі потреби передати світловий сигнал на інші спостережні пункти.

ретроспектива пальмира

Цілком можливо, що інші альтанки на дахах планували обладнати під наглядові пункти. Це було б дуже зручно, тому що всі вони знаходяться на кутках вулиць. Потім ситуація в країні поступово заспокоїлася, і ключ від вежі на даху таємниче загубився.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про знищений амфітеатр Дніпра.