Терміни та умови: скільки можна зберігати готові страви без ризику для здоров'я

Багато українців намагаються готувати їжу із запасом, щоб протягом тижня не витрачати час на приготування. Українцям надали поради щодо того, як правильно зберігати готову їжу, щоб вона не зіпсувалась і не стала небезпечною для здоров'я, передає Дніпровська порадниця.

Термін придатності готової їжі залежить від:

  • складу продуктів: страви з м'яса, риби, яєць, молочних продуктів, як правило, псуються швидше, ніж страви з овочів та круп;
  • способу приготування: варені, тушковані та запечені страви зберігаються довше, ніж смажені;
  • умов зберігання: готову їжу слід зберігати у герметичних контейнерах чи пакетах у холодильнику, чи морозильній камері;
  • температури: оптимальна температура зберігання готової їжі в холодильнику становить від +4°C до +6°C, а в морозильній камері — від -18°C і нижче.

У середньому холодні страви (салати, холодні закуски, бутерброди) можна зберігати в холодильнику від 1 до 3 днів, а теплі страви (супи, рагу, макарони) – від 2 до 4 днів.

Деякі продукти, такі як пельмені, вареники, котлети, можна заморозити та зберігати у морозильній камері до кількох місяців.


Правила зберігання готової їжі:

  • використовуйте герметичні контейнери чи пакети: це допоможе зберегти свіжість їжі та запобігти потраплянню до неї сторонніх запахів;
  • зберігайте їжу за оптимальної температури: не залишайте готову їжу при кімнатній температурі надовго;
  • не заморожуйте повторно розморожені продукти: це може призвести до втрати смаку та якості їжі, а також до розмноження бактерій;
  • розморожуйте їжу у холодильнику: не розморожуйте їжу при кімнатній температурі або мікрохвильовій печі.

Звертайте увагу стан продуктів перед вживанням. Якщо ви помітили будь-які ознаки псування — зміна кольору, запаху, смаку, текстури), — то такої їжі краще не вживати.

Також раніше ми писали Магнітні бурі в травні 2025. Що не можна робити при магнітних бурях