У бою загинула "Квітка", яка приїхала в Україну з Італії. Колись її родичі у своїй хаті ховали Степана Бандеру (Фото)

На фронті загинула військова медикиня Мар’яна Тряско із позивним “Квітка”. Мар’яна протягом останніх 14 років жила в Італії. Мала спокійне життя та коли в Україні сталася біда - повномаштабна війна, вона все покинулала і приїхала до України, захищати рідну землю. В Італії у Мар’яни залишилися чоловік-італієць та двоє дітей, передає Дніпровська панорама.

ер5

Мар’яна Тряско мала позивний “Квітка”, вона була чудовим військовим медиком. Так про неї згадують колеги та побратими. 
 
Родом вона з Івано-Франківщини, із села Тростянець.

Мар’яна виросла у селі Тростянець, тут ходила до школи, працювала в місцевій лікарні медиком. Приблизно 14 років тому поїхала жити та працювати в Італію. У цій країні живуть дві її сестри та мама, а брат - живе в Німеччині. Звичайно, поїхали вони туди працювати не від хорошого життя. А Мар’яна в Італії знайшла своє кохання та вдруге вийшла заміж.

Без мами залишилися двоє дітей – 14-річний син та 10-річна донька. 

У жінки було багато планів на життя, вона була активною та життєрадісною.

У Тростянці Мар’яна будувала свій будинок. Жінка дуже мріяла сюди повернутись разом із чоловіком та дітьми, дуже мріяла знову бути на рідній землі, у себе вдома, але клята війна обірвала всі плани. 

ер2

Просила допомогти потрапити до медслужби

Однак коли 24 лютого Росія вторглася в Україну, вона все залишила і приїхала на батьківщину.

Ми познайомилися з Мар’яною, коли вона зателефонувала з Італії до Тараса Слівчука і попросила допомогти потрапити до медичної служби. Вона дуже хотіла бути корисною нашим військовим і Україні. Вона була справжньою патріоткою, бо піти на такий крок - кинути спокійне життя за кордоном, родину, дітей, зміг би далеко не кожен. А вона без вагань приїхала.

Згадую нашу першу зустріч. Така весела, усміхнена, щира та добра. З усмішкою розповідала, як в окопах живуть наші захисники, як ховаються під час дощу, що їдять, п’ють, де зберігають їжу, куди ховаються під час обстрілів. Розповідала багато і весь час усміхалася, наче їй не страшно. Побратими нею пишалися. Вона завжди турбувалася про їхнє самопочуття, вчасно надавала допомогу, вміла підбадьорити, – написала про неї Оксана Слівчук.

Один із друзів Мар’яни згадує, що колись її родичі у своїй хаті кілька днів ховали Степана Бандеру. Від того будинку вже залишився лише фундамент та сімейні спогади.

ер

Земляки-односельці теж тепло згадують про Мар’яну. Кажуть, вона була дуже добра та чуйна людина. Вона завжди приходила на допомогу всім, хто б її про це не попросив.

Важко поранена два дні боролась в лікарні за життя

Під час одного з важких боїв Мар’яна отримала важкі поранення. То був мінометний обстріл. Жінка два дні боролась за життя у лікарі, але медики врятувати її не змогли. 

Зараз уся велика родина збирається у рідному селі на Західній Україні. Тіло Мар’яни мають доставити із Запоріжжя. Поховають жінку на її рідній землі. Де саме – у селі чи на Алеї Героїв у Долині – вже вирішуватимуть близькі.

Завжди вражає така жертовність і вірність, коли людина, яка давно виїхала і пов‘язала свою долю з іншою державою, раптом повертається в рідні краї, коли трапляється біда…

Це вірні сини і дочки своєї землі, які з’їжджаються з усіх країв, коли Батьківщині потрібна допомога і підтримка. Низький уклін вам, рідні!

Ми ніколи не забудемо твій Подвиг, Квіточко! Пишаємося тобою! Світла і незабутня пам‘ять Героїні!

Нагадаємо, раніше ми писали

У нього попереду було все життя. У бою загинув Сергій Поперека з Дніпропетровщини