У Дніпрі люди скаржаться на генератори, що гудять. Поради, що треба знати

У Дніпрі мешканці скаржаться на генератори, що працюють під їхніми вікнами та гудять. Особливо це актувально для літнього періоду. Що потрібно знати тим, хто користується генераторами та тими, хто незадоволений ними, розповість Дніпровська порадниця з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби в області. 

Дніпровське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області зазначає, що через відключення електричної енергії чимало підприємств, суб’єктів господарювання використовують електрогенератори, які є, зокрема, джерелом шуму. Генератори встановлюють поруч із продуктовими магазинами, крамницями, салонами краси та приватними будинками. Доволі часто вони розміщуються у безпосередній близькості від житлових будинків, на прибудинковій території. На превеликий жаль, експлуатація генераторів електроенергії може супроводжуватися значним шумом та забрудненням атмосферного повітря викидами відпрацьованого пального.

До Дніпровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області почали надходити звернення мешканців міста щодо незручностей та негативного впливу (забруднення атмосферного повітря, шум тощо) у зв’язку з функціонуванням генераторів електроенергії, що розміщуються, як правило, біля житлових будинків.

Наразі відсутні нормативно-правові документи у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення (санітарні норми та правила, гігієнічні регламенти тощо), які встановлюють вимоги щодо розміщення та умов експлуатації саме генераторів електроенергії.

генератор1

Проте статтею 32 Закону України від 06.09.2022 № 2573-ІХ «Про систему громадського здоров’я» визначено, що органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання та громадяни під час здійснення будь-яких видів діяльності з метою запобігання утворенню шуму і зменшення його шкідливого впливу на здоров’я людини зобов’язані:

- вживати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи із запобігання утворенню та зниженню шуму до рівнів, визначених державними медико-санітарними нормативами та правилами;

- забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, під час проведення концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів дотримання рівнів звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площах, а також рівнів шуму у прилеглих до них житлових і нежитлових будівлях не вище визначених державними медико-санітарними нормативами та правилами;

- вживати заходів для недопущення впродовж доби перевищення рівнів шуму, встановлених державними медико-санітарними нормативами, у приміщеннях житлових будинків і на прибудинковій території.

Враховуючи вищезазначені вимоги, закликаємо дотримуватися чинного законодавства під час експлуатації генераторів та іншого обладнання, яке може бути джерелом шуму. За відсутності інформації про рівні звуку від обладнання рекомендуємо провести виміри шумового навантаження у приміщеннях закладу та на території житлової забудови від роботи обладнання, що використовується під час здійснення діяльності. У разі виявлення перевищення потрібно вжити комплекс шумозахисних заходів з урахуванням вимог ст. 32 Закону України від 06.09.2022 № 2573-ІХ «Про систему громадського здоров’я»  та Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22.02.2019 № 463.

Наголошуємо, що при цьому враховуються результати вимірів, які проведено лабораторіями з відповідною галуззю акредитації.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як без мобільного телефона отримати е-рецепт на “Доступні ліки”. Покрокова інструкція