У Дніпрі про історію міста видали книгу шрифтом Брайеля

Музей історії Дніпра вперше в Україні видав історичну книгу шрифтом Брайеля під назвою "Доторкнись до історії Дніпра" для людей з порушеннями зору, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на адміністрацію музею.

Видання про історію нашого міста шрифтом Брайеля. Цей проект Музей історії Дніпра реалізував разом із Українським культурним фондом - проект "Доступний музей". Він перебачає багато заходів, щоб зробити культурний простір Музею історії Дніпра не тільки доступним для всіх мешканців і гостей міста, але також і для людей з інвалідністю, які маюьб порушення рухового апарату, тобто у нас є зовнішній пандус, через який можна заїхати, а далі у нас є три сходинки, які проблематично долати , - пояснив провідний наковий співробітник Музею історії Дніпра Вадим Прокопов. - Ми зробили внутрішній пандус, зробили мнемо-схему, яка дозволяє незрячим людям зорієнтуватися у музею. А лдним з ключових результатів проекту стало це уніувльне видання. В Україні історія міста видана шрифтом Брайеля саме для людей незрячих.

Ідея такої книжки з'явилася у музейних працівників ще до війни. Музей відвідували люди з порушенням слуху, зору, з ними проводили консультації і таким чином ще до війни виник проект "Доступний музей". У лютому 2023 року Український культурний фонд запропонував реалізацію проекту.

книга шрифтом Брайеля

Крім інформації, у книзі також є об'жмні випуклі ілюстрації, щоб незряча людина могла зорієнтуватися.

Авторами книги виступили кандидат історичних наук Олег Репан, заступник директора Музею історіх Дніпра Святослав Черук та провідний наковий співробітник Музею історії Дніпра Вадим Прокопов.

В планах доповнити книгу ще й аудіозаписами.

У музеї повідомили, що книгу про історію міста планується розіслати в спеціалізовані бібліотеки України.

Нагадаємо, раніше ми писали: Дніпро надав військовим 4 млрд грн допомоги: не лише дрони та машини, а й важливе обладнання