У Дніпрі зустріли величезного червонокнижного жука (фото)

У Дніпрі у цьому сезоні почастішали зустрічі місцевих жителів із жуком оленем, який занесений у Червону книгу України. Цього разу дніпрянин виявив величезного рідкісного жука на власному подвір'ї. Про це повідомляє Дніпрвська панорама

Зайшов чи залетів на каву. Але потім від кави відмовився, сказав що в нього справи... Та й пішов собі у справах, написав у соцмережі дніпрянин Олег Безрукавий.

Автор допису оприлюднив фото своєї зустрічі з червонокнижним жуком.

жук олень1жук олень2жук олень4жук олень6жук олень3пост про жука

Зазвичай ця комаха живе в дубових, букових, липових та інших широколистяних лісах. Самці можуть сягати до 8 см у довжину, причому чверть загальної довжини тіла складають мандибули - ті самі "роги", за які жука називають оленем. Насправдя - це частина його верхньої щелепи. Це пристосування використовується самцями під час двобоїв, які не мають смертельних випадків - достатньо лише перекинути суперника на спину. Переможений таким чином жук, перевернувшись в нормальне положення, покидає місце двобою. 

Відомі випадки, коли "роги" використовуються жуками для рішучого захисту від нападників у тому числі й людей. Рогач може стиснути, наприклад, палець людини, як добра прищіпка, він багаторазово перехоплює серединними зубчиками та відпускає. 

Самки жуків-оленів дещо менші від самців і мають значно коротші мандибули. Проте й вони також легко можуть дати відсіч порушникові їх спокою.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі з'явилися гигантські оси з Червоної книги.