У Павлограді не хочуть переіменовувати місто: аргументи

Місцева влада Павлограда просить переглянути рішення про перейменування міста, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на міськраду Павлограда.

Нагадаємо, Український інститут національної пам’яті оголосив, що Павлоград має бути перейменований, щоб позбавитися залишків російської колоніальної політики. Однак місцева влада міста категорично не згодна з цим рішенням.

Депутати Павлоградської міськради вважають, що місто не назване на честь сина Катерини ІІ, Павла I, тому перейменовувати його не потрібно. Вони посилаються на історичні документи, які не містять жодних згадок про таку назву. Крім того, історики стверджують, що в Російській імперії населені пункти не називались іменами царських осіб, які на той час були живі.

Місцева влада наполягає на тому, що місто назване на честь Апостола Павла. Це аргументується тим, що в XVIII столітті існувала тенденція називати населені пункти на честь небесних покровителів. Як приклади наводяться такі населені пункти, як Дмитрівка, Петропавлівка, Троїцьке, Богуслав, Богданівка та Покровка.

Не згодні з перейменуванням і мешканці Павлограда. За результатами опитування, у якому взяли участь близько 10 тисяч людей, 82,9% респондентів висловились за збереження поточної назви.

Ситуацію з перейменуванням розглядали депутати Павлоградської міської ради на 46 позачерговій сесії. Після обговорення, рішенням сесії затверджено звернення до Предидента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. У ньому вони просить переглянути рішення про перейменування міста.

 Історики стверджують, що в Російській імперії населені пункти не називались іменами царських осіб, які на той час були живі. В ті часи існувала тенденція називати населені пункти на честь небесних покровителів: слобода Дмитрівка (1776 р.), слобода Петропавлівка (1775-1776 рр. заснування), с. Троїцьке (1784 р. заснування), с. Богуслав (перша письмова згадка – 1784 р.), с. Богданівка (1777 р. заснування), с. Покровка (1779 р. заснування) та ін.

Суспільство того часу було тісно пов’язане із церквою та християнською вірою, тому теорія назви м. Павлоград (1784 р. заснування) на честь Апостола Павла є цілком ймовірною.

Виходячи з вищезазначеного, на нашу думку, назва міста Павлоград не підпадає під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, шо у Новомосковську на Дніпропетровщині завершили голосування щодо нової назви міста. За результатами голосування, участь в якому взяли 1309 очіб, лідирує назва Новосамарськ. На другому місці — Самар.