У травні відбудеться рідкісне місячне затемнення. Чи побачимо в Дніпрі

На початку травня відбудеться перше в цьому році та одне з найрідкісніших місячних затемнень — напівтіньове місячне затемнення, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Новини Online.ua

Напівтіньове місячне затемнення — це момент, коли на місячний диск падає лише зовнішня тінь Землі, напівтінь. Тобто, це затемнення не повне — для повного потрібно, щоб Сонце, Земля і Місяць перебували на одній лінії.

Коли і де спостерігати

Затемнення розпочнеться 5 травня о 15:15 за Гринвічем (київський час – 18:15). Його можна буде подивитися у будь-якій точці земної кулі, де Місяць перебуває над горизонтом. Мовиться про Антарктиду, Азію, Океанію та Східну і Центральну Африку. А також і про Україну. Подія досягне піка о 17:24 за Гринвічем (20:24 за Києвом) і завершиться о 19:32 (22:32), коли Місяць вийде з тіні Землі.

місячне напівзатемнення

Фото: Dominic Ford, In-The-Sky.org

Напівтіньове місячне затемнення, на жаль, не зможуть побачити мешканці Північної та Південної Америк та більшої частини Європи. Річ у тім, що Місяць розташовуватиметься під горизонтом протягом усього часу, поки Земля буде в тіні Місяця.

Як напівтіньове місячне затемнення вплине на людей

Немає наукових доказів того, що місячне затемнення якось по-особливому впливає на людину. Але на це явище можуть відреагувати чутливі і метеозалежні люди. Може з’явитися підвищена нервова збудливість, почуття тривоги і занепокоєння, або ж навпаки — ейфорії. Недобре можуть себе почувати люди з психоневрологічними розладами.

Періодом затемнення вважають 9 годин до і після астрономічного явища. Тобто, саме в цю добу люди можуть відчувати себе некомфортно. За словами астрологів, в цей час потрібно бути особливо стриманим і не вестися на провокації.

Нагадаємо, раніше ми писали: Витвір мистецтва. Під Дніпром помітили унікальне гніздо рідкісного птаха (фото та відео)