Унікальне місце сили та величі. На Дніпропетровщині знаходиться скеля Орлине гніздо (Фото, Відео)

Скелі Орлине гніздо – це унікальна визначна пам'ятка Дніпропетровської області. Подібної природної родзинки немає ніде в Україні, але найцікавіше, що про його існування мало хто знає у нас і не лише в Дніпропетровській області. Скелі мають природне походження та мають висоту близько 30 метрів. Також відомо, що скелі є геологічним пам'ятником природи загальнодержавного значення. Їхня площа - дуже велика і вражає - цілих 62 гектари. Вік верхнього вікового кордону порід визначений у 2050 млн. років, передає Дніпровська панорама з посиланням на rest.guru.ua.

Тут можна чудово відпочити, провести час на вихідних та побути наодинці з природою. Йдеться про мальовничі скелі, розташовані на березі річки Інгулець. Місцеві жителі називають їх невеликою частиною Карпат у Дніпропетровській області. Освіта вражають своєю величчю, масивними розмірами та протяжністю. Об'єкт знаходиться неподалік однойменного населеного пункту, в спокійному, тихому місці. Офіційно є пам'яткою природи. Локація включена до рейтингу унікальних місць, розташованих на території нашої країни.

скала Орлиное гнездо

Група скель біля річки

Являє собою групу скель на схилі долини річки Інгулець. До території пам'ятника відносяться природні відслонення правого та лівого берегів річки разом із штучними відслоненнями порід у затоплених дореволюційних залізорудних кар'єрах та у прорізі шосейної дороги, що з'єднує старий центр міста з селищем колишнього рудника імені МОПРа, є унікальним геологічним розрізом залізорудних.

скала Орлиное гнездо

Яка найбільша скеля

Найбільша – скеля Орлине Гніздо у селищі Нижня Антонівка, завдовжки 25 метрів та висотою до 28 метрів. Визначна пам'ятка складається з двох масивів: Велика Орлинка (Орлине гніздо) та Мала Орлинка. Остання особливо цікава розташованими тут печерами та гротами, в яких добували руду стародавні скіфи та слов'яни-уличі. За легендою, у XVI-XVII ст. козаки ховали тут свою скарбницю.
Свою назву скелі отримали за вражаючу висоту, тільки орли можуть створювати гнізда на такій висоті від землі. На території Великої Орлінки ще з початку 50-60-х років ХХ століття скелі стали місцем альпінізму. У 70-х тут почали проводити повноцінні міжнародні змагання професійного рівня. Кількість виступів, їх розташування, інтервал та висота скель роблять ці місця найбільш привабливими для продуктивних тренувань.

 

Нагадаємо, раніше ми писали

Як захистити воїна. Майстриня з Дніпра розкрила секрети оберегів