Унікальне місце сили: як живе найстаріший ліс Дніпропетровщини (Фото)

Дібровський ліс – маловідомий, але унікальний заказник Дніпропетровщини, який вражає своєю історією та флорою. Це унікальне природне явище не лише нашого краю, але й, можна сказати, всієї України, передає Дніпровська Панорама.

На південному сході Дніпропетровщини, біля самого кордону з Донецькою та Запорізькою областями, сховавшись подалі від великих промислових міст, живе ще одна зелена перлина.

Площа цього лісу понад 1200 га, він розташований на правому та лівому берегах річки Вовчої, на ґрунтах, переважно, заплавних у Покровському районі біля с. Великомихайлівка Дніпропетровської області.

Проте у 2006 році, згідно з рішенням райдержадміністрації, до території лісу приєднали Лису гору площею 425 га. І сьогодні площа лісу складає 1875 га.

лес

Завдяки петлі річки Вовча усередині утворився піщаний Арена-заплавний масив. Специфічні ґрунтові умови та достатнє зволоження дозволили розкинутися навколо лісів.

Дібровський ліс – єдине місце на Дніпропетровщині, де широка лісиста заплава поєднується зі скелястими крутими берегами річки Вовча.

Історія створення Дібрівського лісу

Перші відомості про Дібрівський ліс належать до 1863 року, коли на півдні Російської імперії почали проводити нові, ще не відомі лісонасадження.

Перші посадки зі своїми учнями заклав учений із Анадальського лісництва Віктор фон Графф.

Великомихайлівське лісництво заснували 1859 року. Наприкінці ХІХ ст. заклали перші соснові посадки.

Смуги шириною 25-30 м. З відривом 100-120 м друг від друга. Пізніше проміжки між смугами також були залісовані.
Частина лісу, розташована на лівому березі річки. Вовчою у Великомихайлівки називається Молодцовської – на ім'я поміщика Молодцова, якому ліс належав за царської влади.

Територія лісу спочатку була громадською, але за велику заборгованість села перед державою та царським урядом землі з лісом у громади були відібрані та відгороджені глибоким ровом, який досі зберігся.

Роботу фон Граффа продовжували всі лісничі цього лісництва. Понад 100 га сосни з Дібрівського лісу росте біля Дніпра в Обухівському лісництві та Запорізькій області.

лес в Днепре

Нагадаємо, раніше ми писали

Магія звуків. Як у Дніпрі прийняти звукову ванну із співаючими чашами та потрапити в іншу реальність