В обмінниках Дніпра прискіпуються до доларів із цяточками, штампами і ознаками пошарпаності (відео)

Доларова лихоманка. Обмінні пункти не приймають купюри 96 і 2006 років випуску. Ба більше, за пошарпані банкноти можуть просити до 30 відсотків комісії. Кому вигідний ажіотаж? Як обміняти старі купюри на нові? І чому не можна закопувати бакси на городі у скляній банці, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на телеканал Дніпро TV.

У соцмережах набирає сотні тисяч переглядів відео, де люди розповідають, що не можуть обміняти свої доларові купюри у банках. Там їм кажуть, що не будуть міняти, бо вони заляпані. 

Дніпрянин Олексій Луценко сто доларів зміг обміняти лише з третьої спроби.

Відмовили тому, що вона стара купюра, вона затерта. Але я не бачу, щоб вона була затерта і стара, бо це 99 рік, - каже він.

У пунктах обміну валют приймають купюри в ідеальному стані. А комісію можуть взяти за пошарпані банкноти.

В обмінниках можуть не прийняти купюри 1996 і 2006 років.  Через пошкодження, плями, цятки або штампи. За ці банкноти кантори можуть взяти дисконт до 30% від вартості.

На думку експертів, доларова лихоманка вигідна власникам обмінників. 

Дисконт за пошкоджені або застарілі купюри. Тому обмінники, як кажуть, мають додатковий дохід з цього. Продаючи одну й ту саму купюру з дисконтом, вони, мабуть, порушують, - пояснює економічний експерт Михайло Крапивко.

НБУ забороняє  обмінникам та банківським установам обмежувати номінал і роки емісії іноземних банкнот. Зокрема, доларів США. Операції мають проводитися з усіма купюрами, починаючи з 1914 року і дотепер. 

Усе про гроші знає Олег Олійник - розробник вітчизняних купюро-рахункових машин. Експерт пояснює, які долари не приймають  обмінники і банки.

Якщо у купюрі відсутня 30% - банк її може не взяти, її можуть не взяти, якщо є отвір, якщо є сильні механічні пошкодження, якщо були хімічні пошкодження, якщо купюра біла сильно заплісніла, - говорить Олег Олійник.

Для пошкоджених купюр банк запропонує процедуру «інкасо». Валюту заберуть для обміну у США на нову. На це піде час. 

Тому експерти рекомендують свої заощадження зберігати правильно. 

Якщо купюра лежить десь у банку закопана, десь у підвалі чи в гаражі – вона покривається пліснявою. Якщо ви почнете виводити плісняву білизною – порушиться справжність банківського паперу. Але взагалі гроші краще зберігати в банку або на депозиті, тому що гроші повинні бути в обороті, - каже експерт.

Щоб не виникало проблем із обмінниками, потрібно мати на руках  і документ про купівлю-продаж валюти. 

Чек, в якому відобразилися серійні номери купюр. У разі порушення своїх прав він може звертатися до пункту обміну валют з вимогою замінити купюру, - радить заступник директора з обслуговування банківського обладнання Вадим Олійник.

Банки заспокоюють власників доларових заощаджень: усі обмеження знято і термінали для поповнення знову працюють

Фахівець з комунікацій в регіонах «ПриватБанку» Ольга Третьяк додає, що в "ПриватБанку" купюри без ознак підробки, без ознак пошкоджень будь-яких років випуску, будь-яких номіналів придатні для операцій, також поновлені операції в іноземній валюті у терміналах самообслуговування.

У разі грубих порушень обміну валют - фахівці радять залишити письмову скаргу в установі. Або звернутись на гарячу лінію НБУ.

Докладніше - у відео:

Нагадаємо, раніше ми писали: Неймовірна історія кохання. У Дніпрі водіями трамваю працює чудова родина Новосад (фото, відео)