В Україні оновили правила вступу до аспірантури: що змінилось

Міністерство освіти і науки України оновило правила вступу до аспірантури у 2024 році. Зміни спрямовані на посилення якості освіти та усунення зловживань системою аспірантури для уникнення мобілізації, повідомляє Дніпровська порадниця.

Серед головних змін:

  • Контрактна форма навчання доступна лише на заочній та вечірній формі, які не дають права на відстрочку від мобілізації.
  • Кількість бюджетних місць зростає з 3200 до 7000.
  • Зберігається Єдиний вступний іспит (ЄВІ), а також тести загальної навчальної компетентності (ТЗНК) як обов'язкова умова для допуску до вступних випробувань. Прохідний бал ТЗНК становить 160.
  • Для вступу до магістратури іноземну мову складати обов'язково, а для аспірантури – ні.

Жага до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024 році. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000, – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Очікується, що ці зміни сприятимуть підготовці висококваліфікованих наукових кадрів та унеможливлять використання аспірантури для ухилення від мобілізації під час воєнного стану в Україні.

Також раніше ми писали Вперше в Україні. У Дніпрі видали військово-обліковий документ через ЦНАП (фото)