В Україні розширили перелік осіб, які підлягають мобілізації: що мають знати військовозобов'язані у Дніпрі та області

Верховна Рада України 29 червня 2023 року ухвалила законопроект 9342, згідно якого було розширено перелік осіб, що підпадають під мобілізацію. Тепер під мобілізацію в Україні буде підпадати ширше коло осіб. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Такі зміни опинилися у прийнятому парламентом законі про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану.

Тепер під мобілізацію будуть потрапляти особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, якщо у цих осіб з інвалідністю є інші працездатні особи, зобов’язані відповідно до закону їх утримувати.

Тобто, якщо призовник має родича з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, але в цієї особи з інвалідністю є й інші родичі, що можуть його утримувати, то призовник підлягає мобілізації.

Тепер ця норма (абзац 11 ч. 1 ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію") буде звучати так:

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Нагадаємо, раінше ми повідомляли про те, що в Україні військовий облік буде діяти по-новому.