Вимагання грошей за лікування: куди скаржитися та як захистити свої права українцям

Незважаючи на гарантоване право на безкоштовну медичну допомогу, українці часто стикаються з вимаганням хабарів з боку лікарів. За даними НСЗУ, за 3 місяці 2024 року було зафіксовано 193 скарги на вимагання грошей та 210 скарг на відмову у наданні медичних послуг, повідомляє Дніпровська порадниця.

Ви маєте право на безкоштовну медичну допомогу, гарантовану Програмою медичних гарантій. Ось кілька порад, як захистити свої права.

Знайте, які послуги безкоштовні

Перелік безкоштовних медичних послуг можна знайти на сайті НСЗУ. Ви також можете отримати цю інформацію у вашому медичному закладі або зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77.

Не платіть хабарі

Якщо з вас вимагають гроші за медичну послугу, яка повинна бути безкоштовною, відмовтеся платити. Ви можете поскаржитися на вимагання до НСЗУ.

Зверніться до представника пацієнта.

З 2024 року в Україні діє проект "Представник пацієнта". Ці фахівці допомагають пацієнтам орієнтуватися у сфері охорони здоров'я, захищати свої права та вирішувати конфліктні питання.

Зверніться до керівництва медичного закладу

Якщо ви стали жертвою хабарництва, ви можете звернутися до головного лікаря або заступника з медичної частини вашого медичного закладу.

Також ви можете подати заяву про хабарництво до Національної поліції України.

Нагадуємо, раніше ми писали Найкорисніша риба для людей за 50: яка риба допоможе зберегти здоров'я чоловікам і жінкам після 50