Вулиця Скакова в Дніпрі: історія іподрому, де шампанське лилося рікою (фото)

У ХІХ столітті на місці сучасної вулиці Антоновича проводилися міські перегони. Іподром був невибагливим, але збирав величезну кількість людей, у тому числі заїжджих іноземців, повідомляє Дніпровська порадниця.

вулиця Антоновіча Дніпро

Перегони з призами від державного конярства влаштовувало Катеринославське товариство скакового та рисистого бігу, створене 1829 року.

Найпрестижніші влаштовувалися щороку на Петропавлівський ярмарок-29 червня. Історичні хроніки зберегли імена переможців – це були місцеві поміщики та купці (перегони були дорогим задоволенням).

вулиця Антоновіча Дніпро

Іподром був без глядацьких місць, тож за перегонами спостерігали або стоячи, або зі своїх колясок. Збиралася місцева знать, а також заїжджі іноземці, які приїжджали до Катеринослава на вовняний ярмарок.

вулиця Антоновіча Дніпро

Наводили туди своїх скакунів та татарські мирзи. Після перегонів кіннозаводчики роздавали призи переможцям. Враховуючи нерозбещеність людей тієї епохи видовищами, подивитися на перегони збиралася половина Катеринослава.

вулиця Антоновіча Дніпро

При цьому, як стверджують хронікери, на перегонах вино і шампанське лилося в келихи такою річкою, що якби його спрямувати єдиним потоком, він залив би всю низинну частину міста.

Які ще назви носила ця вулиця

Поступово, з 1860-х років, Скакова забудовувалась і житловими будинками.

вулиця Антоновіча Дніпро

У 1911 році в місті відкрився новий іподром-в районі нинішнього глухого кута трамвая №4 (на початку пр. Б. Хмельницького).

Назва вулиці втратила свій сенс, і вона 1913 року була перейменована на Романівську на честь 300-річчя імператорського будинку.

вулиця Антоновіча Дніпро

У 1923 році вулицю перейменували на Свердловську (Свердлова).

вулиця Антоновіча Дніпро

З 2016 року це вулиця Антоновича. Володимир Боніфатійович Антонович – український історик, археолог, етнограф, один із засновників української історіографії.

Фото з групи у фб "Історія у фотографіях. Дніпро - Дніпропетровськ - Катеринослав".

Такж раніше ми писали Набережна Дніпра: історія створення та цікаві факти, які вас здивують (фото)