Як кішки кажуть, що їм щось болить

Тварини, як і люди, хворіють, відчувають дискомфорт та біль. Ось тільки вони, як зовсім малі діти, не можуть про це розповісти. І навіть голосно розплакатися не можуть, щоб привернути вашу увагу. Та й не стали б, адже природа влаштувала так, що кішки приховують біль, повідомляє Дніпровська панорама.

Як же люблячий господар повинен зрозуміти, що кішка щось болить? Звичайно, все індивідуально, у кожної людини свої способи розпізнавання, що її улюбленець має проблеми, але є загальні показники.

Різка зміна поведінки

Насамперед, уважний господар одразу має побачити, що його кішка поводиться, якщо не дивно, то, як мінімум, незвично. Наприклад, лагідний кіт перестав даватися в руки, а той, хто «гуляє сам по собі», не відходить ні на хвилину. Або люблячий поїсти вихованець раптом відмовляється від улюбленого м'якого корму в курячому/овочевому/яловичому желі, при цьому в цілому не оголошуючи голодування. А може, грайливий зазвичай вихованець весь день лежить у темному куточку? Теж привід замислитись.

Агресія

Ручний котик раптом реагує на дотик, як найлютіший ворог. Дряпає, кусає, тікає і ховається, супроводжуючи все це виттям і гарчанням. Можливо, коли ви його гладите, зачіпаєте те саме хворе місце.

У цьому випадку, не потрібно хапати кішку, але по можливості необхідно уважно оглянути тварину. Деякі нездужання можна виявити візуально: кіготь, що вріс, вуха, що загноилися, розчесаний бік або шию. Якщо видимих ушкоджень немає, потрібно розпочати делікатну пальпацію. Так можна буде виявити ділянку, звідки виходить біль: живіт, лапи, вуха. Коли ви дістанетеся до потрібної ділянки, вам негайно про це скажуть.

красивая кошка

Все повз

Чистощільна і дисциплінована тварина раптом ходить у своїх справах повз лоток? Ще один дзвіночок. Але зовсім неявний, багато господарів думають, що кішка «образилася» або «мститься». За що вона отримує тільки ляпаси та лайку, що, до речі, взагалі не можна практикувати у вихованні котиків.

Якщо кішка раптом справляє потребу на диван чи килим, це може бути ознакою болю при сечовипусканні чи нетриманні. Ще один «дзвін» - довга відсутність випорожнень або сечовипускання, різкий запах, відмінний від звичайного.

Відмова від їжі

Кішка не їсть більше доби - привід терміново їхати до ветеринара. Особливо, якщо ви точно знаєте харчовий розпорядок свого вихованця. Можливо, їжа завдає кішці біль при ковтанні або накопичується і гниє у шлунку. У будь-якому випадку самостійно вирішити цю проблему вже не вийде.

Запущені стадії – відмова від води, втрата ваги. Добре було б до цих явних симптомів помітити, що котику погано.

При виявленні будь-якої з перелічених ознак, тим більше якщо вони не відповідають звичному для кішки життя, необхідно звернутися до ветеринара. Він або заспокоїть і скаже вам, що все добре, або виявить захворювання, але його можна буде вилікувати.

Нагадаємо, раніше ми писали: З'ясували, чому кішки лижуть своїх господарів