Як містянам врятувати себе в укриттях Дніпра. Перевірено на собі

У Дніпрі у багатьох навчальних закладах розташовані укриття. Журналістка холдингу "Наше місто" Марія Матюшкіна розповіла про свій досвід перебування в укритті під час чергової повітряної тривоги, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на "Наше місто".

Її розповідь публікуємо від першої особи.

укриття Дніпра

Питання притулку для моєї родини дуже непросте. Троє дітей, два собаки і ми, дорослі – це водночас весело та проблемно в організації будь-яких зборів. Ми живемо на Лівобережному-1. І до 24 лютого 2022 року найближчий бомбосховищ від нас був у дворах на вулиці. Про нього ми знали, але ніколи не замислювалися, чи воно придатне для використання. Проте ми розуміли, що у разі потреби можемо не встигнути добігти.

Ми швидко адаптувалися. Дізналися, що у торговому комплексі «Березинський» є капітальний нульовий поверх, і туди можна приходити. Там знаходяться спортивні зали, всі бажаючі могли навіть поспати на підлозі, підклавши каремати. Ще ми швидко дізналися правило двох стін і активно його використовували: спочатку нашим укриттям був маленький куточок у коридорі двокімнатної квартири, а потім ми організували місце у тамбурі. Там були каремати, ковдри, вода і навіть смакота.

Перший поверх ліжка - не укриття

З того часу минуло багато часу. Ми змінили місце проживання, але питання притулку залишилося актуальним.

У разі тривоги ми ховаємося на першому поверсі двоповерхового металевого ліжка, до якого впритул присунули шафу і великі дошки. При відсутності двох стін цей куточок виглядає хоч трохи захищеним від можливих уламків і скла.

укриття Дніпра

Розуміючи, що наш «куточок ненависті до ворога» дуже важко назвати укриттям, я запропонувала сім'ї експеримент: знайти спеціально обладнане місце та зрозуміти, скільки нашій родині потрібно часу, щоб дійти чи добігти до нього під час тривоги.

Найближчий від нашого будинку притулок – підвал фінансово-економічного ліцею на вулиці Вітчизняної. Коли завила сирена, ми швидко взулися, взяли заздалегідь підготовлений рюкзак з водою і смаком, засікли час і рушили. Чесно кажучи, йти майже відкритою місцевістю вздовж вулиці Вітчизняної під час тривоги – не дуже приємне задоволення.

До ліцею ми йшли 13 хвилин. Начебто б нормально у разі небезпеки, більше того, моніторингові чати заздалегідь попереджають про виліт ракет.

укриття Дніпра

Можна навіть спати

Хвіртка була відкрита, ми побачили на будівлі великий банер з номером телефону та інформацією, що укриття працює. Зателефонували – і до нас швидко вийшла жінка-чергова. Вона люб'язно провела нас у порожній підвал.

О, та ми тут перші, – говорю я жінці. – Чи багато до вас народу приходить, чи тільки ми зайшли?

Так, люди ходять, але мало, – відповіла чергова. - Ви посидите, огляньтеся, а я поки що візьму журнал, щоб вас записати.

У підвалі досить прохолодно, ледве є запах свіжої фарби. Ми побачили довгий коридор з невеликими нішами, в яких стоять пластикові стільці та столи. На стінах плани евакуації, інформація про Wi-Fi. На столі – журнали відвідин. В одній із кімнат – упаковка води, окопні свічки, лопати та сокира – все для того, щоб за потреби можна було вибратися. Єдине, що трохи бентежить – труби комунікацій уздовж стін. Їх не дуже видно, але вони є.


Донькам було дуже цікаво ходити по кімнатах, вмикати світло і сідати на стільці, де вони ще не сиділи.

укриття Дніпра

Тим часом тривога скінчилася, чергова принесла зошит.

А чи можна тут залишитися на ніч у разі потреби? – питаю. - З собою, мабуть, треба ковдри брати?

А у нас тут і ковдри є, – відповідає чергова, гортаючи сторінки зошита. – Ось тут напишіть своє прізвище, будь ласка.

Я ненароком заглянула на іншу сторінку зошита. Там записано небагато імен, крайня дата на сторінці – початок червня. Тобто, ажіотажу на відвідування цього місця немає.

Чергова розповіла, що є дві родини, які дійсно часто відвідують притулок. Поки йшли додому, я все думала, чому жителі не хочуть ховатися в підвалі ліцею – через страх завалу, через незручність, що треба прийти та дзвонити черговому, чи тому, що вже звикли чи мають свій куточок-притулок вдома?

З іншого боку, я дуже тішилася результатом експерименту, бо тепер знаю, що в разі потреби ми встигнемо дійти до притулку. І тут дуже важливими є два фактори: інформація про запуск ракет і шахедів та близькість притулку.

укриття Дніпра

У притулку є все необхідне

Як повідомила директор КЗО «Фінансово-економічний ліцей наукової спрямованості при університеті митної справи та фінансів» ДМР Дарія Новохатна, укриття працює 24/7. І під час комендантської години притулок теж працює.

Проблем із пересуванням під час повітряної тривоги в комендантську годину не повинно бути, тому що безпека зараз найважливіша, – розповіла вона. – У укритті є чотири виходи і навіть вихід під землею, яким можна скористатися, якщо станеться щось надзвичайне – тобто врятувати себе іншим шляхом. У притулку є насос, який за потреби відкачує воду, адже ґрунтові води – це реалії майже всього АНД району. Працює вентіляційна система, що включає кожен день для провітрювання приміщень. У сховищі є все потрібне. Департамент гуманітарної політики ДМР забезпечив нас водою, якою вистачить для короткочасного перебування. Є також аптечка, шанцевий інструмент, лавки та пластикові крісла. У сховищі є туалет – окремий для дівчат та хлопців. Але ним можна скористатися, коли є електрика.

укриття Дніпра

Директор дивується, чому мало людей приходять до укриття ліцею.

Ми знаходимося у приватному секторі, людей у притулок приходить небагато, – каже вона. – Чому – незрозуміло. Можливо, у всіх є льохи. Під час навчального процесу до прикриття приходять наші співробітники.

Не треба боятися приходити у притулок.

Минулого тижня ми мали остаточну перевірку працівниками ДСНС, вони підписали заключний акт, – розповіла Дар'я Новохатна. — Попередньо було встановлено, що укриттям можна користуватися під час встановлення пожежної сигналізації, і зараз усе зроблено. Ми вже подали клопотання на ім'я мера, щоби наш притулок включили до фонду захисних споруд.

Нагадаємо, раніше ми писали: З Дніпра на Блакитні озера пропонують пляжні екскурсії. Графік