Як приготувати розпушувач вдома за лічені хвилини

Домашній розпушувач: секрет пишної випічки у вашій кухні. Кожна господиня знає, як важливо мати під рукою якісний розпушувач для тіста. Він відповідає за пишність, легкість та повітряність випічки. Але що робити, якщо в потрібний момент його не виявилося вдома? Не біда! Розпушувач легко приготувати самостійно з простих інгредієнтів, які майже завжди є на кухні. Детальніше розповість Дніпровська порадниця.

Що таке розпушувач і як він працює?

Розпушувач – це суміш, що виділяє вуглекислий газ під час нагрівання, завдяки чому тісто піднімається та стає пористим. Основні компоненти розпушувача – це сода (бікарбонат натрію) та кислота (найчастіше лимонна). При взаємодії з водою або під час нагрівання вони вступають в реакцію, виділяючи вуглекислий газ. Для стабілізації реакції та запобігання передчасному її початку до суміші додають крохмаль або борошно.

Інгредієнти для домашнього розпушувача:

Існує кілька варіантів приготування домашнього розпушувача. Ось найпоширеніший та найпростіший рецепт:

Для замішування тіста потрібен розпушувач. Але інколи його може не виявитися вдома. Не потрібно одразу бігти до магазину. Адже розпушувач можна зробити в домашніх умовах із доступних інгредієнтів. Що покласти замість розпушувача для тіста. Про це розповість Дніпровська порадниця з посиланням на ТСН.

Як робиться розпушувач для тіста? Все дуже просто. Потрібно взяти лише 4 інгредієнти:

  • 3 чайні ложки харчової соди;
  • 3 чайні ложки пшеничного борошна;
  • 3 чайні ложки кукурудзяного або картопляного крохмалу;
  • 1,5 чайної ложки лимонної кислоти.

Як приготувати розпушувач вдома за лічені хвилини

В ємності потрібно змішати харчову соду та лимонну кислоту. Перед цим соду краще просіяти, тоді не буде згустків. Лимонну кислоту рекомендується додатково подрібнити, тоді розмір кристаликів зменшиться.
Далі додаються крохмаль і борошно. Всі інгредієнти перемішуються до однорідності. Дуже важливо встигнути змішати все до того, як розпочнеться реакція між лимонною кислотою та содою.
Готову суміш можна зберігати в герметичній ємності в сухому та темному місці. Якщо дотримуватися усіх правил зберігання, то такий розпушувач може довго не псуватися.

Що покласти в тісто замість розпушувача


Існують певні продукти, які можуть замінити розпушувач для тіста, якщо його не виявилося під рукою.

Харчова сода

Вона може використовуватися як розпушувач навіть без додаткових компонентів. Її додають у тісто, де вже є кислі інгредієнти для реакції, зокрема фруктове пюре, кисломолочний сир, лимонна кислота, соки, мед, оцет.

Одна чайна ложка розпушувача = одній чайній ложці харчової соди. Її також можна гасити оцтом, однак це зовсім не обов'язково.

Алкоголь

Спирт допоможе зробити тісто повітряним і зменшить клейковину борошна. Для розпушування бездріжджового пісочного тіста найкраще підходять ром і коньяк. А ось до дріжджового тіста фахівці радять додавати горілку.

Не варто хвилюватися, що випічка збереже смак чи запах алкоголю. Він випарується під час випікання.

Мінеральна газована вода

Розпушувач допомагає наситити тісто вуглекислим газом, щоб воно стало повітряним. Тому з цим завданням також чудово впорається мінеральна газована вода. Однак якщо ви берете мінеральну воду, тоді звичайну вже додавати не потрібно. Навіть якщо цього вимагає рецепт.

Нагадаємо, раніше ми писали

Експрес-закуска: бутерброди зі шпротами за 5 хвилин