Як у Дніпрі виглядав кар'єр на Червоному Камені 60 років тому. Рідкісна світлина (фото)

Історії житлових масивів Дніпра унікальні. Цікаво, що ми досі продовжуємо відкривати в них все нові сторінки.  Колекціонери знаходять й зберігають рідкісні світлини, завдяки яким ми можемо уявити, як виглядала місцевість, що потім змінилася до невпізнаності. Один з пейзажів можна побачити на унікальній світлині, яку опублікувала Олена Присягіна у Фейсбук групі «История в фотографиях. Екатеринослав-Днепропетровск». Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Територія, яку зараз займають одні з найбільших житлових масивів Дніпра - Червоний Камінь, Покровський та Парус, на початку 1960-х була суцільними болотами, плавнями та промисловими відвалами. На кордоні з поселенням Нові Кайдаки розташовувался гранітний кар’єр. 

       карьер кр. камень

Набережної з дорогою тоді не було і Дніпро доходив майже до кар’єру. На той момент він вже був затоплений, а червоні граніти дали пізніше назву першому житловому масиву.

Ходять легенди, що глибина кар'єру сягає майже 80 метрів у деяких місцях. Але реальних підтверджень цьому немає. Вважається, що найглибше місце тут 10-12 метрів. Роками несумлінні жителі скидали сюди поламані холодильники, велосипеди, мотоцикли та навіть кузови автомобілів. Все це потім  витягували з водоймища дайвери.

    купание в карьере

Житлові масиви побудували на намитому піску. А фундамент першого 9-поверхового будинку заклали у січні 1971 року. Вже за декілька років тут будуть збудовані десятки будинків. Завдяки світлинам з колекції дніпровського краєзнавця Артема Костюка, можна побачити багато незвичайного у колишньому вигляді житлового масиву.

     фонтан на кр. камне

Навколо кар’єру створять до 200-річчя міста створять сад «Червоний Камінь», а в озері встановлять величезний фонтан «Ювілейний», в якому було 200 струй, 140 з яких били на висоту до 7 метрів і віялом розходились навколо головного ствола з 60 струменів, що піднімались майже на 30 метрів.

        фонтан кр камень2

Ввечері фонтан підсвічувався. Втім споруда не витримала випробування часом і наприкінці 1990-х його демонтували.

кр. камень

У  групі «История в фотографиях. Екатеринослав-Днепропетровск"  публікувалася також світлина з будівництвом першої багатоповерхівки Червоного Каменю.

Раніше ми писали про: В Україні планують зносити "хрущовки" та "панельки". Що відомо