У Дніпрі на городах знаходять давні скарби

На дачах та городах приватних садиб дніпрян почалися весняні роботи. І традиційно вони знаходять на своїх ділянках монети, кераміку та інші давні речі, вік яких може сягати 250-300 років. У лівобережній частині міста вже стільки такого назбирали, що планують нанести на карту знахідок та створити реконструкцію Кам'янки - поселення, на підмурках якого побудоване Лівобережне Дніпро. Про те, чим ще цікаві городи, повідомили у групі Історія Старожитньої Кам'янки, пише Дніпровська панорама.

стара монета

Татьяна Срібненко повідомила нам про знайдену мідну монету 1759 року. Ну, ми й вирішили перевірити місцевість, зробивши візуальний огляд. Схоже, вона там не випадково була знайдена, оскільки на городі ми виявили культурний шар (залишки життєдіяльності людини) 18-21 ст. Це фрагменти кераміки, скла, кременю тощо. Є навіть один шматок значно давнішої ліпленої кераміки.

Тому можемо обережно припустити, що ця частина Кам'янки (вулиця Мохова, АНД район Дніпра), була обжита вже в середині 18 ст. - йдеться у дописі.

В планах активістів з часом ненести на карту подібні знахідки.

Поки що лише сортуємо по пакетах і підписуємо, у кого та де знайдено, - пояснюють любителі старожитностей.

шматок кераміки

шматок кераміки

знахідки на городі

знахідки на городі

Вони впевнені, що таке картографування дасть змогу побачити, як заселялася Кам'янка, де були перші обжиті місця.

А далі вже можна буде створити реконструкцію Кам'янки 18 ст, залучивши й інші джерела - старі карти, спогади тощо. Досить цікава штука може вийти! Але для цього треба якнайбільше городів проглянути.

Чим цікаві городи, що там постійно відбувається обробка землі і цілісність культурного шару хоч і порушується (що погано для археології, бо пошкоджуються стратиграфічні шари), але, з іншого боку, він оголяється і його добре видно. І не потрібно проводити археологічне шурфування. Все видно як на долоні, - пишуть в групі.

У групі Історія Старожитньої Кам'янки звернулися до дніпрян з проханням повідомляти в приват про знаходження давніх артефактів, при обробці городів збтрати кераміку окремо, її потім заберуть. 

Без Вас, друзі, не вправимося. А разом відновимо яскраву картину нашої історії та культури.

Вдячні родині #Срібненко за допомогу у дослідженні історію нашого чудового краю, - написали в групі.

Нагадаємо, раніше ми писали: В альтанках на дахах Дніпра блукають привиди. Таємничі історії і легенди (фото)