Яна Матвійчук: ворог готує потужну ІПСО проти українських волонтерів

Яна Матвійчук попередила: ворог готує масштабну інформаційно-психологічну операцію (ІПСО) проти українських волонтерів. Волонтерка та підприємиця дізналася про намір російської сторони завдати удару по репутації активних учасників громадського життя, спростувати думку важливість волонтерства та позбавити армію цінної підтримки.

Яна Матвійчук

Яна Матвійчук: цього разу інформаційні атаки будуть персональними

Нова стратегія російських пропагандистів та організаторів ІПСО включає концентрацію на окремих особах та проведення індивідуальних дискредитуючих кампаній. За словами Яни Матвійчук, вона теж стала об'єктом такої операції.

Вороги перейшли від практики очорнення репутації видатних особистостей до волонтерів «середньої ланки» – людей, які значно допомагають армії та тилу, але не є широко відомими. Ця тактика може бути ефективною, оскільки ЗМІ та громадяни не завжди дотримуються правил інформаційної гігієни. «Скандальні подробиці», «журналістські розслідування» та інші «розвінчання» зазвичай спричиняють справжній вибух в інфопросторі.

Варто лише згадати нещодавню історію зі «звільненням Залужного». Елемент російської ІПСО дуже добре прижився у нашому інфопросторі завдяки поширенню (одним з джерел інформації став український нардеп). І хоч швидко з'явилася офіційна відповідь, що відставка Головнокомандувача не планується, ця новина вже встигла розколоти суспільство. Чи варто казати, що буде з репутацією менш відомих людей, яких почнуть очорнювати росіяни?

Ворог вже замовляє публікацію замовних статей

Наразі російські спецслужби зосереджуються на дестабілізації українського тилу, намагаючись знищити волонтерський рух. Саме таким чином ворог прагне залишити армію без необхідної підтримки. Яна Матвійчук попереджає: ситуація справді небезпечна, адже дискредитація активної частини суспільства може призвести до проблем з постачанням найнеобхідніших речей для захисників: обладнання, медикаментів, дронів, авто тощо.

Волонтерка також дізналася про плани ворога стосовно розповсюдження компрометуючих матеріалів про неї та інших волонтерів. Представники ворога звернулися до редакторів відомих ЗМІ із пропозицією за великі гроші опублікувати дискредитуючі статті. Відповідальні керівники медіа відмовились. Але очевидно, що далеко не всі проявлять таку стійкість.

Яна Матвійчук стверджує, що ворог маніпулюватиме відомими фактами, щоб посіяти розбрат та невпевненість  серед громадян. Вона закликає українців бути обережними та критично ставитися до інформації, уникати поширення непідтверджених фактів та залишатися врівноваженими.

Попри загрозу, Яна Матвійчук не планує особисто втручатися у боротьбу з кампанією. Вона вважає, що підтримка батальйону «Братство», допомога парамедикам на Запорізькому напрямку та управління власним фондом є важливішими завданнями, ніж відповідь на російську ІПСО.