Єдиний у Східній Європі: що відомо про унікальний вулкан на Дніпропетровщині

Аполлонівський палеовулкан – унікальний географічний об’єкт не тільки для Дніпропетровської області, але й для Східної Європи загалом. В чому його особливості та як відкриттю давнього вулкану допомогло будівництво залізної дороги, пише “Дніпровська панорама”.

палеовулкан Дніпропетровська область

Палеовулкан Дніпропетровщини являє собою залишки великого та стародавнього вулкана, активного в архейську еру – понад 4 мільярди років та згас 3,2 мільярда років тому, коли на Землі тільки зароджувалося життя. Варто зазначити, що у Східній Європі більше ніде немає таких давніх вулканів. Подібні вулкани також знаходяться в Україні: два таких є у Криму – Карадаг та Фіолент. Останні збереглися набагато краще, і їх можна виявити неозброєним оком. 

фото палеовулкан

Через це досліджувати стародавній вулкан почали відносно нещодавно, сучасна історія Аполлонівського палеовулкану розпочалася у 1880-х роках. У Херсонській та Катеринославській губерніях працював український геолог Валеріан Домгер. Він досліджував місцевість щодо будівництва тут лінії залізниці, та на наявність корисних копалин, зокрема марганцю.

В ході своїх робіт, Домгер знайшов вулкан завдяки скельним утворам, що стирчать зі степу. Місцеві видобували тут граніт і розкопали те, що від нього залишилося. Геолог заніс всі знахідки у свою працю “Геологічні дослідження в південній росії в 1881-1884 роках”, але більш детальні дослідження вулкану відбулися лише за сто років.

Дніпропетровська область

У 1987 році прибула експедиція із Дніпропетровська. Провівши розкопки науковці поїхали, записавши все до наукової статті “Про Аполлонівський палеовулкан”. Це не дало йому слави – він так і не став популярним місцем відвідувань туристами. Тут мало приїжджих, стриманим попитом він користується через студентів та інші геологів. Здебільшого відпочивають місцеві на пікніках. 

палеовулкан Дніпропетровська область

Сьогодні палеовулкан це скельні породи, що стирчать із землі. Це збереглося жерло – воно має форму півкільця (з однієї частини гребеня немає). Найбільша висота гребеня – 7-10м. Ширина кратера – 100-110м. Усередині кратера росте густа та м’яка трава, дерева, розкидані невеликі валуни. А ще тут тихо та безвітряно, через відсутність туристів – немає сміття. Прекрасне місце для відпочинку та медитацій, отримання енергії із цього своєрідного місця сили.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Дніпрі діти відновили галявину казок у парку Глоби.