За пів року 17 підприємств Дніпра цілком погасили заборгованість із заробітної плати у 153 млн грн

У Дніпрі за пів року підприємства-боржники виплатили своїм працівникам 153  млн грн заборгованості із заробітної плати. Це на 30 млн грн більше, ніж за увесь минулий рік. Торік повернуто 120 млн грн боргів. І є рекордним поверненням заборгованості із заробітної плати, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на міську раду Дніпра.

Інспекція вживає різних заходів щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Щотижневий моніторинг, контроль, постійний прямий контакт з керівниками підприємств-боржників, робота комісії з погашення заборгованості дають результати. За пів року 17 підприємств міста цілком погасили заборгованість із зарплатні. Також є підприємства, які вже вдвічі скоротили заборгованість і навіть випереджають раніше складені графіки розрахунків із боргами. Нині у місті 24 підприємства, які мають заборгованість з виплати заробітної плати і вживають заходів, аби її погасити, – розповіла під час брифінгу 5 липня очільниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради Тетяна Янушкевич.

інспекція з питань праці

Вона також звернула увагу керівників підприємств, підприємців на відновлення права проводити перевірки щодо дотримання трудового законодавства. За відповідні порушення роботодавці можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної відповідальності, а саме підприємство – до фінансової. Наприклад, при виявленні факту відсутності  офіційного працевлаштування штраф становить до 201 тис. грн за кожного працівника, допущеного до роботи без оформлення трудового договору (контракту).

З початку року у місті зафіксовано порушення трудового законодавства на понад 13 тисячах підприємств, установ та організацій. Цього року на 6,5 тис. підприємств працівники перебували у відпустці без збереження заробітної плати більше ніж 15 календарних днів. Зараз уточнюємо інформацію щодо підстав. Не підвищували зарплату цьогоріч на 2 297 підприємствах. Також направили відповідні листи-реагування. 232 підприємства у своїх звітах не повідомили за пів року про початок трудових відносин з працівниками, – зазначила Тетяна Янушкевич.

Щодо порушення трудових прав можна звертатися до інспекції з питань праці та зайнятості населення за адресою: вул. Старокозацька, 52, на електронну пошту [email protected] або через офіційні сторінки у соціальних мережах «Фейсбук»:  https://www.fecebook.com/workdniprorada,  «Інстаграм»: https://instagram.com/work_dniprorada.

Нагадаємо, раніше ми писали: Розібрали бруківку над просадкою. Комунальники ліквідовують провалля на проспекті Дмитра Яворницького