Загадка 12 квартала у Дніпрі. Як виглядав житловий масив 50 років тому (фото)

У 70-ті роки минулого століття у Дніпрі спостерігався справжній бум зведення багатоповерхівок. Це був розквіт промислових підприємств й робітники мали велику потребу у житлі. Будинки зводили кварталами й кожен мав свій номер: 2,3, 11, 12, 13, але найпопулярнішим виявився 12 квартал. Його й досі так називають, повідомляє Дніпровська панорама.

сім'я

Втім, перші  будинки на 12 кварталі у Дніпрі з'явилися  майже відразу після  Другої світової війни. Але активне будівництво багатоквартирних будівель розпочалося саме у 1970-х роках. До цього тут був приватний сектор і частина міста вважалася околицею, на території були проблеми із каналізацією, погано ходив транспорт.

шинникШинник 2

Багатоквартирні будинки будували для робітників заводу Пресів та Шинного. Через 10 років, до 1980-го року на 12 кварталі вже було кілька десятків багатоповерхівок, 5 шкіл, 6 дитячих садків, кілька палаців культури та спорткомплексів. Серед них – найвідоміший ДК «Шинник».

будинки

Згодом назва «12 квартал» закріпилася у свідомості городян як збірна для великої місцевості. Це забудова вздовж проспекту Богдана Хмельницького, в районі вулиць Інженерна, Марії Єрмолової, 152 дивізії, Гладкова.12 квартал або просто «Квартал» з того часу цю територію так і називають. Мешканці дуже їм пишаються.

назва

Раніше ми писали про: Джигіт та Син: де у Дніпрі 160 років тому створили тютюнову імперію (фото)